Разширено търсене

Новини

« Обратно

Стамен Янев взе участие в Кръгла маса с двустранни срещи „Туркменистан-България“

12 август 2019

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ),  взе участие в Кръгла маса с двустранни срещи „Туркменистан-България“ на 11 август 2019 г. в гр. Туркменбаши. Г-н Янев бе част от официалната делегация за участие в Първия каспийски икономически форум в Туркменистан, начело на която е премиерът Бойко Борисов.

По време на Кръглата маса изпълнителният директор на БАИ представи инвестиционните предимства на България, като атрактивната данъчна система, ниските разходи за правене на бизнес спрямо съседните ни държави, инвестиционния климат в страната и бяха разяснени предимствата, които предоставят мерките за насърчаване на инвестициите и държавните механизми за тяхното осъществяване. Акцент в изказването му бяха и някои от най-добре развиващите се сектори на българската икономика, като информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене и машиностроене, хранителна промишленост и др.

Във връзка с предстоящото подписване на  Меморандум за сътрудничество с Министерството  на финансите и икономиката на Туркменистан, Стамен Янев заяви пред участниците в Кръглата маса: „Меморандумът ще е фундамент за надграждане на добрите търговски икономически отношения и платформа за насърчаването на инвестиционните процеси в двете страни.Чрез подписването на  Споразумението,  БАИ и Министерството  на финансите и икономиката на Туркменистан, ще затвърдят сътрудничеството си в областта на инвестиционните  проекти,обмен на информация за привличане на инвестиции, създаване на нови бизнес партньорства с цел излизане на трети пазари, изпълнение на съвместни проекти между двете страни“,

От българска страна участие в кръглата маса взеха министъра на икономиката Емил Караниколов, Бойко Таков,  изпълнителен директор на ИАНМСП и Илиян Костов, Ръководител Служба по търговско-икономическите въпроси в Азербайджан.

На форума, в рамките на кръгла маса и двустранни бизнес срещи, присъстваше и българска бизнес делегация, за да представи възможностите за инвестиции у нас и конкурентните предимства на страната ни.