БАИ ОРГАНИЗИРА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „ИНВЕСТИЦИОННИТЕ АГЕНЦИИ: ДВИГАТЕЛИ ЗА ВЗАИМЕН УСПЕХ ЗА ИНВЕСТИТОРИ И ПРАВИТЕЛСТВА“

На 8 юли в НДК, София в рамките на Бизнес форума, част от  Инициативата „Три морета“, Българска агенция за инвестиции /БАИ/ организира кръгла маса на тема „Инвестиционните агенции: Двигатели за взаимен успех за инвеститори и правителства“.

С процеса на привличане и обслужване на инвеститорите са ангажирани редица институции в съответните държави, включени в инициативата „Три морета“. С голяма част от агенциите е необходимо да се подобри взаимодействието и да се обсъдят възможностите за ефективно сътрудничество за популяризиране на инвестиционните възможности в региона. Това от своя страна очерта основната цел на събитието, най-вече свързана с обмен на актуална икономическа информация и по-добра комуникация със структурите отговорни за привличане на инвеститори, както и подобряване на взаимодействие по отношение на осигуряването на провеждане на цялостен проактивен маркетинг.

По време на дискусията бяха обсъдени приоритетни теми за страните-членки на Инициативата „Три морета“, които са инвестициите в транспортна, енергийната и дигиталната инфраструктура. В тази връзка на срещата беше договорено споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите на страните участнички.

Икономическата активност на региона и обемът на привлечените преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са важен фактор за достигане развитието на Световните икономики и за очакван икономически растеж. В този ред на мисли се появи идеята за изграждане на едно съвместно сътрудничество, което да бъде използвано, не само в концепцията на „Три морета“, но и за други бъдещи трансгранични проекти. Това ще покаже, че тези агенции могат да бъдат, както и конкуренти, така и лост за постигане на цели с общ принос за цяла Европа.

Участие в срещата взеха Стамен Янев, Изпълнителен директор на БАИ, Кристоф Дринда, Председател на управителния съвет на Полската агенция за инвестиции и търговия, Каспарс Рошкалнс, Директор на Агенцията за инвестиции и развитие на Латвия, Джо Филипс, Ръководител на инвестиционния фонд на инициативата Три морета (Amber Infrastructure group), Селин Шазела-Баур и Антонио Карузо от Генерална дирекция за конкуренцията, Европейска комисия и Босчан Скалар, Изпълнителен директор на Световната асоциация на инвестиционните агенции (WAIPA) и Владимир Данаилов, Изпълнителен директор и член на УС на Фонд на Фондовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News