Кръгла маса за предмствата на България през погледа на чуждестранните инвеститори

БАИ ОРГАНИЗИРА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „СИЛНИТЕ СТРАНИ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ.“

На 29.11.2023 г.  в хотел Хаят, гр. София се състоя кръгла маса на тема „Силните страни на България през погледа на чуждите инвеститори“, организирана от Българска агенция за инвестиции (БАИ). Мила Ненова, изпълнителен директор на агенцията откри и води срещата, в своето обръщение към двустранните камари, тя даде висока оценка за работата на камарите и ги увери, че БАИ е готова да увеличи своето сътрудничество с тях.

Целта на тази затворена работна среща бе да се чуе мнението на бизнеса и двустранните камари за силните страни на България като инвестиционна дестинация. Тя ги увери, че резултатите от срещата ще бъдат включени в представянето на България в чужбина и ще бъдат неразделна част от изграждането на „Бранд България“.

В първия панел се включиха чужденци – експати, които реализират успешно бизнес в България като Едуард Симлинк, Райън Фишер, Маркус Крюгер, Роберто Санторели, Емрах Сазак, Адриан Баки, Томи Вер Елст и Пол Райт. Експатите се обединиха около мнението, че България е не само добра дестинация за бизнес, а и предоставя чудесни условия за социален живот, сигурност за гражданите и красива природа. Основните предимства на страната ни, според панелистите са данъчната политика, фискалната предвидимост и икономическата стабилност, доброто образование и подготвените кадри във всички сектори, особено в инженерните специалности, както и в STEM обучението. Представителите на компаниите отбелязаха силната институционална подкрепа към бизнеса, добрата логистична свързаност, общия пазар, добрата инфраструктура, в това число магистрали и пристанища, както и стратегическата географска позиция на страната ни.  Други силни страни, които бяха изтъкнати са ниските разходи за бизнес, ниършоринг, достъп до Европейско финансиране, високо ниво на владеене на английски език и др.

Инвеститорите изразиха положителна обратна връзка от работата си с БАИ, подкрепата и готовността за съдействие през целия инвестиционен и след инвестиционен процес.

Във втория панел участие взеха представители от двустранните търговски камари, а именно: Германо-Българска индустриално-търговска камара, Френско-Българска търговска и индустриална камара, Българско-турска търговско-индустриална камара, Американска търговска камара в България, Българо-швейцарска търговска камара, Стопанска камара на Австрия в България, Конфиндустрия България, Българо-Испанска търговска камара, Българо-британска бизнес асоциация и Българо-румънска търговска промишлена палата.

От камарите дадоха препоръки в няколко насоки, засилване на регионалното сътрудничество и веригата на доставките, да има ясно изразени стратегически сектори, които да се развиват, по мащабно позициониране и промотиране на България чрез участия в големи събития в чужбина. Според двустранните камарите ключов приоритет за страната е завръщането на българите от чужбина, които да реализират капацитета си и натрупания опит в родината.

Изтегли снимки тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News