На дискусиционен форум в град ШУмн организиран от Българска агенция за инвестиции.

БАИ ПРОВЕДЕ ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ С БИЗНЕСА В ГР. ШУМЕН

На 29.08.2023 г. в гр. Шумен се проведе Дискусионен форум с бизнеса в Шумен, посветен на възможностите за финансиране от Министерството на иновациите и растежа. Форума бе организиран съвместно от Българска агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Участие взеха Милена Стойчева – Министър на иновациите и растежа, Христо Етрополски – и. д. изпълнителен директор на БАИ, проф. Добромир Добрев – областен управител на Шумен, Росица Антонова – зам.-кмет Община Шумен, Фикрет Индже – мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД, представители от Българска банка за развитие – Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, представители от посолството на Република Турция и турско-българската търговско индустриална камара, проф. Георги Колев – ректорът на Шуменския университет  и др.

Относно възможностите за финансиране на малкия и среден бизнес, министър Стойчева подчерта, че МИР управлява финансов ресурс от над 5 млрд. лв. за настоящия програмен период до 2027 г. по две европрограми – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ).

Фирмите също така ще могат и да кандидатстват по други две процедури от Плана за възстановяване и устойчивост. Първата е за развитие на индустриалните зони и паркове с бюджет 212.5 млн. лв., като срока за подаване на документи е до 5 ноември. Втората е за преход към кръгова икономика с бюджетът 180 млн. лв., а кандидатстването е до 3 октомври.

От страна на БАИ бяха представени подробно насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) предоставяни от държавата и как агенцията може да съдейства при разкриването на нови инвестиционни проекти.

Партньор в събитието бе „Алкомет АД“, те предоставиха своята административна сграда за целите на форума. Компанията е отличен пример за устойчиво развитие на инвестиция и разгръщане на потенциал в района. През 2022 г. спечелиха и най-престижната награда за бизнеса в България  „Инвеститор на годината“, събитие което се организира ежегодно от БАИ.  По време на форума Иван Папазов, директор на завода на „Алкомет“ АД  сподели за намеренията на компанията да осъществи голяма инвестиция във високотехнологично развитие за повишаване на производителността и подобряването на качеството на продукцията. Новият инвестиционен план е на стойност 137 млн. лв. и ще се изпълнява в рамките на три години и предвижда различни проекти като разширяване на Валцов цех 2, изграждане на втори Леярен цех, на високотехнологична линия за леене на рулони, нови високотехнологични преси в Пресов цех, нова линия за пасивиране в цех Аутомотив и други.

Христо Етрополски на форум в Шумен организиран от БАИ

на снимката са Милена Стойчева министър на иновациите и растежа, Христо Етрополски и.д. изпълнителен директро на БАИ и Фиктре ИНдже мажоритерн собственик на Алкомет АД

обиколка на завода на Алкомет Ад

Милена Стойчева Министър на иновациите и растежа на форум в Шумен организиран от БАИ

гости на събитието в Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News