Appsilon Enterprise are meeting representatives from Bulgaria Investment Agency.

БАИ СЕ СРЕЩНА С ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ДИАМАНТИ С ПРИЛОЖЕНИЕ В ПОЛУПРОВОДНИКОВАТА ИНДУСТРИЯ

Христо Етрополски, и. д. изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) и Тайлан Ерол, главен изпълнителен директор на турската компания Appsilon Enterprise проведоха среща в офиса на агенцията.

В началото на годината БАИ организира бизнес форум за утвърждаване на България като атрактивна инвестиционна дестинация в гр. Истанбул, като част от форума бе организирано и роуд шоу, в което бе посетена и самата лабораторията на турската компания.

Appsilon Enterprise е старт-ъп, който произвежда диаманти в лабораторни условия, като пресъздава земния процес за отглеждане на единични кристални диаманти.  Освен използването им като красиви бижута, диамантите намират приложимост в редица индустрии, сред които производството на чипове, квантови сензори, оптика, както и детектори за високотехнологични сектори.  Компанията разполага с офиси в Teknopark Istanbul и гр. Делфт, Нидерландия.

Към момента, от ръководството на компанията споделиха, че Пловдив е на финалната права за привличане на Appsilon Enterprise в България, като се конкурира с още няколко дестинации. Очаква се компанията да вземе решение до края на годината, а до края на 2024 г. да започне производствената си дейност. Чрез финализирането на проекта ще бъдат разкрити около 100 нови работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News