COP28

БАИ С УЧАСТИЕ НА COP28

Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) е сред българската делегацията, която ще представя България на Срещата на върха за климатичното действие в Expo City, Дубай.  Българският павилион бе открит тържествено на 01 декември от Президентът Румен Радев, като самият форум ще продължи до 12  декември.

По програма в българският павилион е заложено да се провеждат мероприятия акцентиращи ефектите на климатичните промени върху здравето. Ще бъде и демонстриран силния ангажимент на България за прилагане на подходящи мерки срещу изменението на климата и ще се подчертаят амбициите за постигане на целите в областта на климата, обхващащи всички ключови икономически сектори. COP28 дава възможност да се представят усилията на България за системна трансформация по пътя на действията в областта на климата с акцент върху научните решения, включващи моделиране и мониторинг на околната среда въз основа на спътникови и наземни данни.

Г-жа Ненова бе поканена да вземе участие в дискусионен панел на тема „Надграждане на последните технологии за индустриална декарбонизация в Централна и Източна Европа“, в който представи дейността на БАИ и ролята на агенцията като медиатор между бизнеса и държавните институции. Споменати бяха и насърчителните мерки, които са структурирани в две основни направления – финансови и нефинансови, като те се предоставят от държавата с цел насърчаване на инвестиции с висока добавена стойност. По думите и стана ясно, че инвеститорите все повече се стремят да постигнат определен капацитет възобновяема енергия с директно снабдяване, като също така проявяват интерес към биогаз, зелен водород и изграждане на соларни паркове.

Панелната дискусия бе открита от Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, а модератор бе Мартин Владимиров, директор на Център за изследване на демокрацията.   Участие взеха още, Мелани Кендердайн, директорът на Инициатива за енергийни фючърси и д-р Мария Трифонова, научен сътрудник в Програма „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на демокрацията, Андрей Коватариу, съпредседател на работната група по цифровизация в енергетиката, Икономическа комисия за Европа на ООН (ИКЕ) на ООН, Уинстон Бек, ръководител на правителствените въпроси, Heidelberg Materials Group, Димитър Енчев, съосновател и главен изпълнителен директор за Европа, CWP Global .

COP28 е 28-ата годишна среща на ООН за климата, на която правителствата ще обсъждат как да ограничат и да се подготвят за бъдещи климатични промени, с цел бърз преход към бъдеще с чиста енергия .

Nenova in panel discussion about the climat change at COP28

COP28

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News