Мила Ненова участва в Power Summit 2023

БАИ С УЧАСТИЕ НА POWER SUMMIT 2023

На 07.11 се проведе за трета поредна година изданието Power Summit 2023 под надслов „Власт, чувай!“. Powers Summit е иновативна платформа за градивен, оперативен диалог, лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор.

Тази година основните теми, които бяха обсъдени са здравеопазване, енергетика, устойчиво развитие, предприемачество, образование и инвестиции – Бранд България. Всяка тема се състои от три типа сесии, а именно 40 минутен дискусионен панел с лидерите на работодателски организации, браншови и индустриални асоциации, последван от дискусионен панел с лидери от различни политически партии, и накрая завършва с министерски панел, в който се включват представители на държавната власт. Форумът беше открит от акад. Николай Денков, министър-председател на Република България  и Асен Василев, министър на финансите.

В тазгодишното издание г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ), бе поканена да вземе участие в дискусионния панел „Предприемачество, образование и инвестиции – Бранд България“.

Някои от  проблемите, които засегнаха участниците от работодателските организации, браншови и индустриални асоциации бе липсата на ясно изградена дигитална инфраструктура в учебните заведения и липсата на достатъчно добре подготвени преподаватели за високотехнологични паралелки (STEM). Предложения, които оправиха за интегриране на подобрения в образователната система, са прозрачност при подбора на директори в учебните заведения, както и внедряването на изкуствения интелект и по – задълбочено изучаване на технологии по пример на ПГКПИ Бургас.

В Министерската сесия, Галин Цоков, Министър на образованието и науката, сподели, че съвременните обучителни системи дават възможност за промяна и за внедряване на дигитална трансформация. Той спомена, че платформата „Дигитална раница“, разработена от МОН, дава възможност на родители, учители и ученици да си взаимодействат.

Платформата позволява на родителите да следят обучителния процес на своите деца и да достъпват актуална информация за оценките, отсъствията, бележките и заданията им за самостоятелна работа. По този начин учениците могат да имат безплатен достъп до богат набор от дигитално образователно съдържание, създадено от преподавателите.

„За да развиваме човешкия капитал, трябва да има доверие в институциите и да се изгради стратегия за развиване на кадрите в България.“ каза Богдан Богданов, министър на икономиката.

В дискусионния панел Мила Ненова сподели, че има потенциал за завръщане на българите в чужбина, и че за тях има много възможности за реализация в България.

„Бранд България е важен, за да може нашите децата да останат тук и да се развиват, както и да продължаваме да разкриваме добрите примери и перспективи в страната.“ каза Ненова.

Мила Ненова в дискусионен панел

Мила Ненова участва в Power Summit 2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News