Българска гаенция за инвестиции ще подпише декларация за присъединяване на България към Европейския аланс за батерии.

БАИ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ АЛИАНС ЗА БАТЕРИИ

Българска агенция за инвестиции (БАИ) ще има честта да представлява България в Европейският алианс за батерии.

На 24.04.2023 г. в София Тех Парк от 10:00 ч. ще се проведе и официалното подписване на декларацията за присъединяване между БАИ и EIT InnoEnergy.

Европейският енергиен сектор преминава през дълбока трансформация, характеризираща се с няколко тенденции – декарбонизация на основни индустрии, електрификация на превозните средства, изграждане на системи за съхранение на енергия и др.

През октомври 2017г. Европейската комисия създаде Европейския алианс за батерии, за да отговори на това предизвикателство.

За целта Алианса обедининява усилията на над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове, за да изгради силна европейска индустрия във всички области на веригата за доставки, свързани с производството на батерии (суровини, материали, клетки, батерии, рециклиране). Програмата за индустриално развитие на Европейския алианс за батерии се ръководи от EIT InnoEnergy.

С присъединяването на България към Европейският алианс за батерии ще се отворят много възможности  за български компании и научни институции, да се докоснат до тази индустрия, както финансово така и научно.

Това обединение ще допринесе за развитие на нови технологии, размяна на опит и придобиване на нови знания и експертизи. Сътрудничество, което ще повиши и добавената стойност на местното производство на български суровини като олово, цинк и мед, които се използват в производството на батерии.

Технологиите за съхранение на енергия са в основата на една от най-големите индустриални трансформации в света освен за постигане на целите за подобряване на климата, но и за оцеляването на автомобилната индустрия в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News