БОГДАН БОГДАНОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ ВЪВ ФОРУМА ЗА ГЛОБАЛНО ИКОНОМИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ УКРАЙНА

Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ), взе участие, като лектор в панела „Променящото се лице на преките чуждестранни инвестиции: Предизвикателства и възможности“ във Форума за глобално икономическо въздействие върху Украйна.

Събитието се проведе в периода 21-22 юли 2022 г. в Истанбул,Турция.

Форумът постави основен акцент върху належащите икономически проблеми, свързани с войната в Украйна,както и решения за справяне с въздействието на регионално и глобално ниво.

Богдан Богданов представи дейността на БАИ, инвестиционния климат в страната, предимствата и възможностите за инвестиране в България по време на участието си в панела.

Той сподели, че с нарушаването на веригата на доставки през последните две години все повече инвеститори започнаха да преориентират бизнесите си и да поглеждат към България, като потенциална дестинация за установяване на техните бъдещи проекти.

 „От началото на войната, БАИ активно съдейства на украинските компании, които проявяват интерес да преместят своята дейност или да се разширят в България. Вече има регистриран интерес от украински фирми в IT сектора, които имат за цел да преместят своите бизнеси в България.За първите 6 месеца на 2022 г.(до 22 Юни 2022)в България има 241 новорегистрирани фирми с украинско участие, което е със 130% повече от броят им за същият период на 2021 г., когато са били 105.

За сравнение, за цялата 2021 г., всички новорегистрирани фирми с украинско участие са били 228. Важен факт е, че за 2022 г. повече от половината фирми са регистрирани през месеците Май и Юни (136 на брой), а преди началото на военните действия в Украйна, през месеците януари и Февруари са регистрирани едва 23 фирми.“, заяви Богдан Богданов по време на участието си във форума.

По време на дискусионния панел също така бяха обсъдени настоящите нужди и прогнози за международни бизнес премествания и подхода на сътрудничество, възприет в международен план, за да се гарантира, че подкрепата е налична, когато е необходима за предприятия, които вече са инвестирали в Украйна и региона.

Модератор на панела беше г-н Ахим Хартиг, Управляващ директор, Германска търговска и инвестиционна агенция и председател на мрежата от агенции за насърчаване на инвестициите в ОИСР.

Участие в панела взеха още:

Габриеле Хаселсбергер, търговски съветник, AdvantageAustria;

Ивета Струпкая, заместник-директор, Агенцията за износ,инвестиции и развитие на Латвия;

Ева Юнгманова,Директор,д-я „Инвестиции и чуждестранни операции“,Czech Invest;

Елиюс Цивилис,генерален мениджър, Invest Lithuania;

Игор Стефанет,главен изпълнителен директор, Invest Moldova;

Сергей Цивкач,главен изпълнителен директор, UkraineInvest;

Лаури Лугна, главен изпълнителен директор, Estonian Business and Innovation Agency;

Ян Ларсон,главен изпълнителен директор, Business Sweden;

Бурак Даглиоглу, президент, Инвестиционна служба на президентството на Република Турция.

Над 700 участници събра форума в Истанбул, като многобройни срещи между тях  се проведоха на място през двата дни на събитието. Форумът беше наблюдаван от  над 13 000 зрители онлайн. Присъстваха, в допълнение към украинските правителствени партньори и камари, изпълнителни директори от Fortune 500, членове на парламента от различни нации и други ключови заинтересовани страни, ангажирани с подкрепата на икономическата приемственост на Украйна и света.

Форумът се организира в партньорство с UkraineInvest, Украинско-австрийската асоциация, Канадско-украинската търговска камара, Бизнес съвета САЩ-Украйна, Украинския логистичен алианс, Украинския клъстерен алианс, Асоциацията за индустриална автоматизация на Украйна, Украинската автомобилна индустрия Клъстер, Международната турско-украинска бизнес асоциация и Украинската търговско-промишлена камара; Европейската бизнес асоциация и Международния съвет на бизнес асоциациите и камарите в Украйна. Заедно тези асоциации представляват приблизително 95% от цялата търговия и инвестиции в Украйна. UkraineInvest е правителствената агенция за насърчаване на инвестициите на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News