Богдан Богданов: Има интерес от украински компании за преместване на бизнеси у нас

Богдан Богданов: Има интерес от украински компании за преместване на бизнеси у нас

БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ ПРОВЕДЕ ОНЛАЙН ФОРУМ „ЗАПОЧВАНЕ И РАЗШИРЯВАНЕ НА БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ“ ,НАСОЧЕН КЪМ УКРАИНСКАТА БИЗНЕС ОБЩНОСТ

На 30 Май 2022 г. Българска агенция за инвестиции (БАИ) проведе уебинар на тема: „Започване и разширяване на бизнес в България“. Събитието се организира съвместно с Украинската търговско-промишлена палата и е насочено към Украинската бизнес общност. Форумът събра над 50 участници, сред които представители на държавата, бизнеса, неправителствени организации и др.

“Вече имаме регистриран интерес от украински компании, които имат за цел да преместят своите бизнеси в България. Има както бизнеси с присъствие тук, които целят да разширят дейността си, така и компании в IT бизнеса, които възнамеряват да отворят офиси у нас и да преместят част от служителите си. Сред проявилите интерес има и производствени компании,които искат да релокират своите производства – имаме компания за торове, имаме компания в производствения сектор на опаковки, компании, свързани с търговия и логистика. БАИ също така е във връзка с общини с безработица, която е по-висока от средната за страната, за да предложат на украинските компании конкретни места с работна сила, която може да се включи. Целта на БАИ е да съдейства на украинските компании, които проявяват интерес да преместят своята дейност в България или да разширят своя бизнес в нашата страна.”, това заяви Богдан Богданов,изпълнителен директор на БАИ по време на събитието.

Г-жа Карина Ангелиева, Заместник-министър на иновациите и растежа откри онлайн форума с приветствие към участниците.

По време на форума бяха представени презентации от Българска агенция за инвестиции, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Българска банка за развитие, Агенция по заетостта и от украински компании избрали България за развитие на своя бизнес.

Преди началото на събитието Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ и  Генадий Чижиков, президент на Украинската търговско-промишлена палата (УТПП) подписаха споразумение за сътрудничество, като настоящото споразумение ще се превърне във важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса в Република България и Украйна и ще бъде основа за надграждане на търговските отношения, както и ще доведе до нарастване на двустранните инвестиции. Целта на настоящия Меморандум е да създаде практическа рамка за развитието на по-тесни бизнес отношения между страните и техните бизнес организации, да определи начините за сътрудничество с оглед на разширяване на инвестиционните и търговски отношения между България и Украйна, както и  да засили сътрудничеството между институциите и изграждането на капацитет чрез взаимно сътрудничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News