БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДСТАВЕНА КАТО ПОТЕНЦИАЛНА ИНВЕСТИЦИОННА ДЕСТИНАЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ ОТ БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

Bogdan Bogdanov is presenting the possibilities for investor in Bulgaria

БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДСТАВЕНА КАТО ПОТЕНЦИАЛНА ИНВЕСТИЦИОННА ДЕСТИНАЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ ОТ БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

Българската агенция за инвестиции (БАИ) проведе международен форум в гр. Барселона, на който бяха представени предимствата на България като инвестиционна дестинация пред заинтересовани представители на бизнеса, в съчетание с провеждане на персонални срещи за привличане на инвеститорски интерес със секторна насоченост “Биотехнологии” и “Химическа индустрия”.

Форумът се проведе на 01.03.2023 г. в Hotel Catalonia Barcelona Plaza, като започна със встъпителни речи и продължи с двустранни бизнес срещи.

Участие във форума взеха генералният консул на Република България в Барселона Цветелин Цолов, директорът за научна политика и интернационализация в клъстер по биотехнологии “Биокат” (Biocat) Монсерат Дабан, и заместник-председателят на Българо-испанската търговска камара Биляна Манолова.

В панела се включиха и председателят на управителния съвет на Биотехнологичен и здравен клъстер (Биоклъстер) Кристина Ескенази, Монсерат Дабан, главният изпълнителен директор на “Солвей Соди” Спирос Номикос, Емилиян Арнаудов съдружник в адвокатска кантора “Попов, Арнаудов и партньори” и търговско-икономическия съветник в Службата по търговско-икономически въпроси към Генералното консулство на България в Барселона Мария Бояджиева-Гунели. Те представиха развитието на България и стимулите за привличане на преки чуждестранни инвестиции.

Това е четвъртата такава конференция от декември досега като част от проект за утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация.

В рамките на посещението на българската делегация в гр. Барселона бяха проведени и двустранни бизнес срещи между Богдан Богданов и Роберт Фабрегат – главен изпълнителен директор на клъстер „Биокат“, като бе посетен и научнотехнологичния парк „Barcelona Science Park“ към Барселонския университет.

Богдан Богданов бе и гост на приема в Барселонския университет по случай участието на Испания в изложението. Приемът е открит от испанския първи вицепремиер и министър на икономиката и цифровите технологии Надя Калвиньо.

Междувременно заместник изпълнителният директор на БАИ Христо Етрополски, направи обиколка на двете индустриални зони в Тарагона – Север и Юг.

В програмата му бе включена и среща в централата на Химическата асоциация с Мария Мас – генерален директор на асоциацията, както и презентация на дейността на организацията.

Освен работата с преки и привличането на нови инвеститори, БАИ работи усилено за изграждане на връзки между мултинационалните корпорации, техните регионални и профилирани звена и локалните екосистеми.

Г-н Етрополски проведе и работна среща с директора на технологичния гигант „Сиско” (Cisco) Мауро Мачи. На срещата бяха обсъдени и мащабните програми на Cisco за инвестиции в иновативни и стартиращи компании, както и работата с национални администрации и Центрове за върхови постижения. Моделът за партньорство е развит и работещ в редица държави, като компанията го разгръща поетапно и в нови дестинации.

Hristo Etropolsky with investor

Bulgarian general consul in Spain

Solvey Sody presenting successful story inforn of Spanish audience

 ogdan Bogdanov in front of spanish audience

people attending Bulgarian forum in Spain

taragona industial zone

tarragona

Hristo Etropolsky in meeting

Bogdan Bogdanov and Kristina Eskenazi presenting bulgarian stimulus and sectors  ecosystem for investor

after meeting with biocat

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News