БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВРЪЗКАТА НА КОМПАНИИ И ИНВЕСТИТОРИ ОТ ЕГИПЕТ С ПАЗАРА У НАС И С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЬЮЗ

Министърът на иновациите и растежа на България и заместник-министърът на търговията и индустрията на Египет обсъдиха сътрудничество в информационните технологии, изкуствения интелект и аутомотив сектора. Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар.

На 19.09.2023 Българска агенция за инвестиции бе домакин на среща с делегация от Египет на високо равнище, водена от заместник-министъра на търговията и индустрията на Египет Яха Ахмед, представители на министерствата на енергетиката, транспорта и агенцията за инвестиции на Египет. Тя бе представена от египетския посланик в София Н. Пр. Халид Емара. От българска страна участваха министърът на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева, изпълнителният директор на БАИ г-н Христо Етрополски, представители на българския бизнес и предприемачи от различни водещи сектори. Основната тема на разговорите беше възможността за засилване на сътрудничеството между двете страни в сферата на икономиката и високите технологии.

Г-н Христо Етрополски в началото на срещата представи бизнес климата в страната ни и възможностите за сътрудничество в нови сфери.  Бяха разяснени насърчителните мерки, които потенциалния инвеститор може да получи, за да развие дейността си в България.  Посочено бе, че приоритетните инвестиционни проекти в България имат възможност да получат и грантове по европейски стандарт под формата на държавна помощ.  Египетската страна бе запозната с последната статистика по ключови икономически показатели в икономическите отношения между двете държави. Изпълнителният директор предостави данни, според които стокообменът между двете държави възлиза на 828 милиона евро за 2022г., което представлява увеличение с 80% спрямо предходната година, а от египетска страна уточниха, че тази цифра е дори по-висока.

От страна на министър Стойчева бе посочено, че България има добре развита дигитална и комуникационна инфраструктура, което е ключово предимство в превръщането й в важна иновационна дестинация. „България и Египет могат да работят заедно за развитие на икономиките на двете държави и позиционирането им на глобалния пазар, както и за развитието на човешкия капитал. Вярвам, че със знание и опит можем да отключим потенциала и възможностите за взаимодействие между страните ни“, подчерта още тя. Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха и възможностите за организиране на работни срещи между компании от арабския свят и Европа у нас и в Египет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News