БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСТАВЕНА КАТО АТРАКТИВНА ИНВЕСТИЦИОННА ДЕСТИНАЦИЯ НА ФОРУМА, ОРГАНИЗИРАН ОТ БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ (БАИ) НА 26 И 27 ЯНУАРИ В ГР. ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСТАВЕНА КАТО АТРАКТИВНА ИНВЕСТИЦИОННА ДЕСТИНАЦИЯ НА ФОРУМА, ОРГАНИЗИРАН ОТ БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ (БАИ) НА 26 И 27 ЯНУАРИ В ГР. ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

Събитието имаше за цел да представи възможностите за инвестиране в РБългария и да сподели успешни примери на турски компании, решили да разширят производството си в нашата страна.

Официални гости на форума от българска страна бяха Александър Пулев, Министър на иновациите и растежа, д-р Асен Меджидиев, Министър на здравеопазването,  д-р Илин Димитров, Министър на туризма, Н.Пр. Ангел Чолаков, посланик на РБългария в Турция. Министър Пулев отбеляза положителната тенденция за нарастване на стокообмена между двете държави, който за периода януари–ноември 2022г. е в размер на около 7 млрд. евро. Това нарежда Република Турция сред първите пет външнотърговски партньори на България. В състава на нашата делегация участваха представители на местната власт, български бизнесмени и турски компании, инвестирали в страната ни като : „Алкомет“ АД, „Теклас-България ЕАД“, „САРК БЪЛГАРИЯ АД“, „Одело България ЕООД“, „Аркомат България“.

Г-н Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация пред представителите на турския бизнес и подчерта големия потенциал на стратегическото разположение на двете държави. Като преимущества на страната той изтъкна квалифицираните специалисти и насърчителните мерки, предоставяни от държавата. Г-н Богданов представи и две от най-иновативните компании, които оперират на българския пазар : „ Ендуросат АД ” и „Дронамикс АД”.

Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД бе сред гостите на форума. Определяйки България за една от най-добрите дестинации за инвестиране, той посъветва турските предприемачи, присъстващи на форума и проявяващи интерес към развиване на бизнес в България, да работят директно с държавните органи.

В първия ден от форума бяха организирани и двустранни срещи за обсъждане на възможностите за сътрудничество между България и Турция в секторите автомобилостроене, здравеопазване, туризъм и балнеология.

В областта здравеопазването и балнеологията фокусът бе поставен върху български райони, богати на минерални извори. Представителите на турския бизнес споделиха своя богат опит и ноу-хау в сферата на балнеолечението.

Кръглата маса „Аутомотив и машиностроене“ включваше представяне на успешни български компании в двата сектора, както и възможностите за съвместно сътрудничество между двете страни в тази сфера.

През втория ден от форума българската правителствена и бизнес делегация посетиха две от най – добре развитите индустриални зони в района на гр. Истанбул. Г-н Богданов и Шенол Телли, председател на Управителния съвет на индустриалната зона „Бирлик“ подписаха Меморандум за сътрудничество, чрез който се създават предпоставки за оптимизиране на процеса по привличане на инвестиции в сферата на производството и услугите, както и за обмяна на добри практики.

Меморандум за сътрудничество бе подписан и при посещението на специализираната индустриална зона за производство на автомобилни части (ТOSB) и Асоциация на производителите на автомобилни части и компоненти (TAYSAD) между Алберт Сайдам, председател на борда на директорите на TAYSAD и Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ.

Компании, които демонстрираха своето производството:

– Холдинг Sarkuysan A.S. (най-големият производител на мед в южната ни съседка), чиято компания оперира в България под името „Сарк България“. Холдингът има производствени мощности в гр. Шумен от 2017 г. и два сертификата,издадени съгласно Закона за насърчаване на инвестициите с общ размер на инвестициите 23,5 млн.лева;

– Ferco Çelik A.Ş., компания за търговия и производство на продукти от неръждаема стомана;

–Farba Otomotiv A.Ş., компания за производство на фарове и светлинни системи за автомобили.

 

Форумът е част от проект № BG16RFOP002-2.006-002 „Утвърждаване на България, като успешна инвестиционна дестинация” с бенефициент Българска агенция за инвестиции, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП”, процедура чрез директно предоставяне – BG16RFOP002-2.006 „Позициониране на България като позната и предпочитана дестинация за инвестиции чрез подкрепа дейността на БАИ”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News