БЪЛГАРО – КИТАЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ

БЪЛГАРО – КИТАЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ

Организатор на събитието е Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между страните от Централна и Източна Европа и Китай към Министерство на земеделието и храните на Република България (ЦНСССКЦИЕ). С приветствени речи събитието беше открито от Д-р Георги Тахов, министър на земеделието и храните, г-н Николай Павлов, заместник-министър на икономиката и индустрията, г-н Yang Dongsheng, заместник-председател на Съвета за насърчаване на международната търговия – гр. Шанхай и Международната търговска камара на гр. Шанхай, г-жа Wang Lei, Генерален секретар, Международна търговска камара на гр. Шанхай и д-р Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ.

Изпълнителният директор на Българска агенция на инвестиции Мила Ненова, представи насърчителните мерки, които агенцията предоставя на чуждестранните инвеститори и сподели че, България е привлекателна дестинация за инвеститорите, а това се дължи на макроикономическата стабилност в страната ни. През последните 15г. наблюдаваме постоянен икономически растеж, а само през изминалата година чуждестранните инвестиции са се увеличили с почти 30%.  Стартъп компаниите разпознават страната ни като едно много добро място за започване на бизнес, поради лесния достъп за финансиране и добре подготвените ни специалисти и инженери.

Посланикът на Китайската народна република в България Дай Цинли изтъкна добрата динамика в търговските и икономически връзки на КНР с България. Сътрудничеството между България и Китай през последните години се радва на много добро развитие – така дипломатът оцени състоянието на двустранните контакти. Износът на България към Китай расте през 2023 година с 23,7 процента, с което се намалява отрицателното търговско салдо на страната. На свой ред Китай се превръща в третия по големина търговски партньор за България и втората по големина дестинация за износ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News