БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ ПРИСЪСТВА НА ДЕВЕТАТА СРЕЩА НА ВЪРХА НА ИНИЦИАТИВАТА „ТРИ МОРЕТА“

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Мила Ненова и главният секретар на агенцията Юлиян Балчев бяха част от българската делегация във Вилнюс по повод инициативата „Три морета“.

Президентът Румен Радев участва в деветата среща на върха на инициативата „Три морета“ във Вилнюс. Домакин на форума е държавният глава на Литва Гитанас Науседа. По време на президентския панел във Вилнюс българският държавен глава посочи, че по линия на инициативата „Три морета“ страната ни е успяла да привлече капитали в размер на около 200 млн. евро в сферите на транспорта и енергетиката.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция.  Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата „Три морета“ е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News