БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ „ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА“ 2022

Инвеститор на годината 2022

БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ „ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА“ 2022

На 30 март 2023 г. в хотел „Хаят Риджънси София“ за 17-ти пореден път се проведе организираната от Българска агенция за инвестиции (БАИ) церемония по връчването на годишните награди „Инвеститор на годината” 2022!

Наградите на БАИ се връчват, за да откроят и поощрят инвестиционните проекти с най-значим принос в различните сфери на българската икономика, реализирани през 2022 г. Основни медийни партньори на събитието са БНТ и БТА.

Наградите тази година са различни от традиционните Златни бикове, но за сметка на това, наградените стават част от един малък, но важен жест на солидарност, с който се изразява желанието да бъде отбелязано, че преди наградите стои човечността.

Потвърждение за това са думите на Айнщайн:

„Стойността на човек се крие в това, което той дава, а не в това, което е способен да получи”.

Приветствие към гостите, официалните лица и номинираните компании отправи изпълнителният директор на БАИ, Богдан Богданов. Той направи преглед на дейността на агенцията през 2022 г., като акцент беше поставен на успешния проактивен маркетинг, осъществен от екипа на БАИ за утвърждаване на България като привлекателна инвестиционна дестинация. Екипът е организирал и участвал в международни форуми в Европа, САЩ и Азия с цел представяне на предимствата на България пред чуждестранния бизнес.

Специален гост на церемонията беше президентът на страната, Румен Радев, който връчи голямата награда „Инвеститор на годината“ на „Алкомет“ АД.

Победителят е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, с над 40 годишна история. През последните 20 г. „Алкомет“ АД инвестира над 155 млн. евро в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, с фокус върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.

Другите номинирани компании в тази категория са „Евелокс“ ООД и „Теклас“ ЕАД. И двете са водещи производствени компании, като „Евелокс“ отчита за последния си проект инвестиция в размер на 28 млн. лв. и 330 нови работни места, а „Теклас“ ЕАД има 50 г. опит в автомобилния бизнес и е глобален доставчик с 11 производствени локации в 6 различни страни.

Награди спечелиха и следните компании:

Министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, отличи световния лидер в роботизираната хирургия „Интуитив Сърджикал България“ ЕООД с наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременната производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места.

Министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, връчи наградата в категория „Инвестиция в разширяване на бизнес“ на „Витте Аутомотив България“ ЕООД. Компанията е сред технологичните лидери в областта на мехатронните системи за заключване. Продуктите им се използват от много от водещите автомобилопроизводители.

Наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал” спечели фирмата „Роберт Бош“ ЕООД, като главният изпълнителен директор Константин Конов, получи наградата връчена от Вицепремиерът по социални политики и Министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

В категорията „Инвестиция на зелено“ победител стана „Интърнешънъл Арморд Груп“ (International Armored Group – IAG) за инвестицията си в завод за бронирани машини в гр. Бургас. Тя бе връчена от Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ на Йордан Симеонов, управител на IAG.

Служебният министър на туризма Илин Димитров връчи награда в категорията „Община в България с най- много инвестиции за 2022 г.” на община Бургас на кмета на града Димитър Николов.

„Ампеко“ спечели в категорията „Успешен стартъп“, като наградата беше връчена от министъра електронното управление, г-н Георги Тодоров  на г-н Байчо Георгиев , Маркетинг директор на Ампеко.

В категорията „Устойчив бизнес“ беше отличена „Карлсберг България“ АД, за разширение на завода си в гр. Благоевград, а наградата връчи Зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов. Втора и трета награди в тази категория получиха „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД и „Теклас България“ ЕАД. Те бяха наградени от Министъра на отбраната Димитър Стоянов и Министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

За първи път бяха връчени две нови награди: в категория „Будител“, която отиде при проф. Мартин Вечев, архитект на ИНСАЙТ – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, връчена от Зам. министъра на образованието и науката проф. Чавдарова и в категория „За национална кауза“ на г-н Андрей Арнаудов, съосновател на платформата  „Bulgaria wants you“, връчена от Зам. министъра на външните работи г-жа Велислава Петрова.

Гледайте церемонията по връчване на наградите „Инвеститор на годината“  на 09.04.2023 г. по БНТ след късната емисия новини.

Снимки от събитието може да свалите от тук

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News