Христо Етрополски представи възмоностите за инвестиране на Втория Българо турски бизнес форум в гр. Банско

ВТОРИЯТ БЪЛГАРО-ТУРСКИ БИЗНЕС ФОРУМ В БАНСКО СЪБРА 300 УЧАСТНИЦИ

Христо Етрополски – заместник изпълнителен директор в Българска агенция за инвестициите (БАИ) представи възможностите за инвестиране в България по време на Втория Българо-турския бизнес форум в гр. Банско, 9-10 юни. Той подчерта предимствата на България като инвестиционна дестинация като представи и част от успешните практики в страната, сред които и „Алкомет“ АД.

300 компании и 27 изложители се включиха в тазгодишното издание на  Българо-турския бизнес форум. На форума присъстваха Айлин Секизкьок, посланик на Р. Турция в България, Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията, Иван Кадев кмет на Община Банско, Дженгиз Гюнай  член на Управителния съвет на ТОББ (Асоциацията на търговските палати и борси на Турция) и съпредседател на Турско-българския форум на търговско-промишлените палати, представители на властта и бизнеса.

Председателя на Управителния съвет на Българско-турска търговска-индустриална камара поздрави присъстващите, като изказа благодарността си към големия брой участници във второто издание на форума. Подчерта също така, че „Отношенията с Турция отбелязват своеобразен връх, а ние, от Българско-турската търговско-индустриална камара сме горди и щастливи, че имаме принос в това. Изключително съм щастлив да споделя, че тази година Камарата отбелязва десет години от своето създаване. Тържествено, с редица събития ще отбележим този юбилей. И ще продължим да работим усилено в името на нашата цел, а именно – да спомагаме за развитието на турско-българските икономически отношения.“

Участниците в тазгодишното издание на форума имаха възможност да научат повече за възможностите за търговия и инвестиции между България и Турция в панел модериран от Емрах Сазак – заместник-председател на Турско-българския бизнес съвет при Съвета за външноикономически връзки на Р. Турция / ДЕИК/. Участници в панела бяха: Синем Таштан – Търговски съветник към Посолството на Република Турция в България, Христо Етрополски – заместник-изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции и Лъчезар Петков – директор на дирекция „Интернационализация  на МСП“.

„Бъдещето на възобновяемата енергия в Югоизточна Европа: Възможности за България и Турция“ бяха представени от Стефан Гугушев – председател на Борда  на “Ел Бонус” и „Гугушев и партньори“, Моника Минкова – управляващ съдружник Реномиа ООД, Елена Рашева – управител Еклипс Енерджи и Росица Чопева – партньор xFigureFinance. Панелът бе модериран от Цветомира Цанова от SeeNext.

Възможностите за европейско финансиране бяха представени от Калин Маринов – зам. главен директор ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа, Цветелина Лилова – Еко Глоуб ООД, Марио Каменов (мениджър проекти „Лот Консулт ЕООД“) и Ерджан Кючукарслан /АSES/- Еразъм + и програма Интеррег (BG&TR). Модератор на панела бе Мая Блъскова – Експерт „Управление на европейски програми и проекти“, Алкомет АД.

Гостите на форума имаха възможност да проведат Б2Б срещи, където да обменят идеи и опит, и да поставят основата на бъдещо делово партньорство.

Организатор на събитието бе Българо-турската търговско-индустриална камара в партньорство с Търговската секция към Посолството на Република Турция в България, ТОББ (Асоциацията на търговските палати и борси на Турция), Турско-българският бизнес съвет при Съвета за външноикономически връзки на Р. Турция (ДЕИК), Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) и Българската агенция за инвестиции, Българо-турски дамски бизнес клуб.

Акцент на тазгодишния форум бяха автомобилна индустрия, производство, здравеопазване, строителство, енергетика мебели, IT и аутсорсинг, консултантски и туристически услуги. Целта на бизнес форума е активизиране на двустранните връзки между представителите на бизнеса, осигуряване на възможности за обмяна на опит, идеи, експертиза, както и разкриване на нови възможности за партньорства и развитие в страната и региона.

Христо Етрополски представи възмоностите за инвестиране на Втория Българо турски бизнес форум в гр. Банско

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News