ГОЛЕМИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ЗА ЕДНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

Форум „Големи инфраструктурни проекти за една обединена Европа“ беше организиран от Конфиндустрия България и се проведе в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Темата на кръглата маса, беше посветена на инфраструктурните проекти и събра заедно експерти от двете държави, които споделиха информация и опит.

В официалното откриване на форума, приветствия към участниците отправиха Роберто Санторели, председател на „Конфиндустрия България“, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара и Mария Луиза Мерони, председател на „Конфиндустрия Източна Европа“.

Във втората част на форума се проведе кръгла маса с участието на Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Фабио Наполи, председател на Асоциация на строителите САЛЕРНО, Давид Беруфи от Unireticon, Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона и Димитър Янев, представител на Летище Плoвдив. В ролята на модератор на събитието бе Мартин Стоянов, представител на МАПЕИ България.

По време на кръглата маса, г-жа Ненова сподели, важността за развитието на инфраструктурата в България и как това има пряка връзка с привличането на инвестиции. Насърчаването на инвестициите в иновативни технологии за организация на комбинирани превози с цел подобряване на услугите и намаляване времето за транспорт е от водеща необходимост. Тя подчерта, че функциониращите железопътно-автомобилни терминали са концентрирани в южната централна и югоизточната част от страната, което от своя страна е предпоставка тези райони да са и по привлекателна дестинация за инвеститорите, като добър пример е Тракия икономическа зона. В тази връзка, г-жа Ненова отправи благодарности към г-н Пламен Панчев, за ползотворната съвместна работа. Той от своя страна сподели, че успешно работи с  БАИ  за привличането на инвеститори не само от Европа, но и от Азия.

„Ефективната транспортна система е от жизненоважно значение за предприятията и гражданите на ЕС. Транспортната политика на ЕС насърчава екологично чистото, безопасно и ефективно пътуване в цяла Европа. Понастоящем транспортът е отговорен за една четвърт от емисиите на парникови газове в ЕС. Целта на ЕС е да намали тези емисии с 90 % до 2050 г. Преминаването към по-устойчив транспорт означава да поставим хората на първо място, като им предоставим по-здравословни, по-чисти и по-евтини алтернативи“. Това сподели Давид Беруфи и представи проект за интермодален мултицентър Италия – България – Паневритмия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News