Мила Неномна участва във форумът "Ден за иновации"

ДЕН ЗА ИНОВАЦИИ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ ТЕХ ПАРК – ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ДОБРИ ПРАКТИКИ В ИНДУСТРИЯТА

На 31.01 в София Тех Парк се проведе форумът „Ден за иновации“. Организатор на събитието беше Аутомотив Клъстер България, съвместно с Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Участие във форума взеха Милена Стойчева, Министър на иновациите и растежа, Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) и арх. Любомир Станиславов, председател на Аутомотив Клъстър България.

На събитието  основни теми бяха дигиталната трансформация на производството, добри практики, създаване на нови бизнес партньорства.

Министър Стойчева подчерта ангажимента на министерството към насърчаването на сектори с висока добавена стойност, развиващи се чрез иновативни технологии.

По време на форума бе отбелязано, че автомобилната индустрия заема значително място в икономиката с 80 000 служители и 11% дял от БВП на страната, като в нея функционират 35 центъра за изследвания и развитие. Също така, бе припомнено за скорошното споразумение с белгийската компания „Avesta Battery & Energy Engineering” за създаване на развоен център в областта на автомобилните батерии, както и за присъединяването на България към Европейския алианс за батерии, осъществено с подписването на декларация през април 2023 г. от страна на БАИ.

Г-н Станислав представи информация за географското разпределение на компаниите в автомобилния сектор, акцентирайки върху разширяването на индустриалната дейност извън основните центрове като София и Пловдив, към градове като Ботевград, Враца, Стара Загора, Бургас, Русе, Плевен и други.

Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, акцентира на стратегическата подкрепа, предоставяна от държавата на инвеститорите, включително чрез финансови и нефинансови стимули, предвидени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), и улеснената процедура за сертифициране на инвестиционни проекти, което демонстрира държавната политика за привличане на инвестиции и насърчаване на икономическото развитие.

Пред участиците тя сподели, че „най-добрият посланик на страната ни“ в глобален мащаб са чуждестранните инвеститори у нас.

*Снимки БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News