заключителна пресконференция за закриване на проект - Утвърждаване на България като инвестиционна дестинация

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ОТ БАИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТА „УТВЪРЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КАТО УСПЕШНА ИНВЕСТИЦИОННА ДЕСТИНАЦИЯ”

На 18.05.2023 г. в хотел Хаят от 11:00 ч. се проведе Заключителната пресконференция за представянето на проекта BG16RFOP002-2.006-0002-C03 „УТВЪРЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КАТО УСПЕШНА ИНВЕСТИЦИОННА ДЕСТИНАЦИЯ”

Основна цел на проекта е стимулиране привличането на инвестициите в ключови за България сектори с висок потенциал за развитие чрез осигуряване на институционална подкрепа на Българска агенция за инвестиции (БАИ) за подобряване на бизнес средата и позициониране на страната като позната и предпочитана дестинация за инвестиции.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бюджетът му е 7 305 128 лв.

Сред постигнатите резултати по проекта бяха отбелязани проведените 10 инвестиционни форума в чужбина, 6 бр. конференции и 4 бр. роудшоута, на които България е успешно представена като инвестиционна дестинация за секторите „Аутсорсинг“ и „Информационни технологии“ (ИТ), „Електроника и електротехника“,  „Автомобилостроене и машиностроене“, „Химическа индустрия“, „Биотехнологии“ и „Здравеопазване и балнеология“, участие взеха над 300 лица като сред тях имаше представители на големи компании и организации до високопоставени лица от държавната и местната власт.

България също така беше представена и в 10 световни инвестиционни форуми. Проведени са и маркетингови дейности за популяризиране на страната ни като инвестиционна дестинация по време на инвестиционните събития.

Богдан Богданов  изпълнителният директор на БАИ, заяви че държавите не само в региона, но и по света, стават все по агресивни в дейността си по привличане на инвестиции и как важните аспекти на една държава е да се позиционира навън, нейния имидж и възможностите, които предоставя.

Той също така отчете, че за 9 месеца, с подкрепата на всички изпълнители по проекта, са направени над 16 събития по света – от Япония до Западното крайбрежие на САЩ, за популяризирането на България.  По думите му такива проекти не трябва да са спорадични, а да са регулярна маркетингова политика на България, в която да се работи за изграждане на имиджа на страната ни навън, да се работи заедно с бизнеса за представяне на възможностите за бизнес у нас.

С участието на международни форуми, маркетинговата кампания, която направихме, много по-активната работа с инвеститори в последната година, дават реални резултати, каза още Богданов като изтъкна, че през 2022 г. отчитаме вторият най-голям ръст на преките чуждестранни инвестиции у нас – от над 70 процента, сравнено с 2021 г., достигайки нива от над 2,3 млрд. евро. Българското индустриално производство беше второто най-бързо растящо в ЕС. Генерирахме рекорден износ към ключови партньори на България, каза Богданов. Това е едно доказателство, че сме на прав път, добави той. Богданов съобщи, че към момента БАИ работи по над 70 проекта, половината от тях вече избрали България и в процес на сертификация, другите потенциални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News