ЗАМ.-МИНИСТЪР СТЕФАН САВОВ: ВОДЕЩ МЕЖДУНАРОДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА БИРА ИНВЕСТИРА 23 МЛН.ЛВ. В БЛАГОЕВГРАД

ЗАМ.-МИНИСТЪР СТЕФАН САВОВ: ВОДЕЩ МЕЖДУНАРОДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА БИРА ИНВЕСТИРА 23 МЛН.ЛВ. В БЛАГОЕВГРАД

Датската компания получи сертификат за инвестиции клас „А“ от заместник-министъра на иновациите и растежа.

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) връчиха сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на Войчех Жабински, изпълнителен директор на „Карлсберг България“. Датската компания, която е един от водещите международни производители на бира в света, инвестира 23 млн. лева в разширение на завода си в Благоевград.

Инвестицията е в нова производствена сграда, оборудвана с най-модерни технологии. В нея ще бъде изградена нова поточна „CAN“ линия за производство на бира в кенове от 0.5 л. Очакваният старт е през първата половина на 2023 г., което ще позволи на компанията да разшири портфолиото си от продуктови иновации, следвайки най-високите международни и национални стандарти за качество в пивопроизводството.

„Инвестицията, която ще бъде направена в Благоевград, е от огромно значение, особено предвид икономическата ситуация, не само в България, но в световен мащаб. Тя ще даде възможност за нови работни места, от каквито несъмнено има нужда“, заяви зам.-министър Савов по време на връчването на сертификата. По думите му компанията е един сериозен работодател на територията на областния център.

„Като водещ производител в сектора, за нас е важно да инвестираме не само в нови технологии и производствени мощности, но и в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, в които оперираме. Компанията разполага с две пивоварни – в град Шумен и в Благоевград, както и с логистични и търговски центрове в цялата страна. Осигуряваме работни места на повече от 500 души. С новата „CAN“ линия планираме да разширим производството и заетостта в компанията, защото вярваме, че иновациите и съвместните проекти са начин да допринесем за едно по-устойчиво бъдеще. Тя ще ни позволи също така да произвеждаме бира в кен-опаковки тук, в България, вместо да внасяме от съседни страни“ – сподели Войчех Жабински, изпълнителен директор на „Карлсберг България“.

На церемонията присъства още кметът на Благоевград Илко Стоянов.

„Карлсберг груп“ е датска компания, един от водещите международни производители на бира в света, с огромно портфолио от брандове на различни напитки. Компанията е основана през 1847 г. в Копенхаген от Джейкъб Якобсен. Марка „Carlsberg“ е една от най-известните бирени марки в света и заедно с „Балтика“ и „Tuborg“ са сред осемте най-големи марки в Европа. Над 42 000 души работят в „Карлсберг груп“, а продукти се продават на над 150 пазара в света.

 През септември двата завода, работещи в България, Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“. Компанията е водещ производител на бира и сайдер в България и една от най-динамичните и бързо развиващи се компании в бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News