„Инвеститор на годината“ 2007

Българската агенция за инвестиции (БАИ) отличи девет компании за инвеститор на 2007 г., на церемонията тази вечер за връчването на наградите присъства министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По данни на агенцията инвестициите в България за тази година ще са над пет милиарда евро.

Ако трябва да споменем заплашва ли нещо този огромен ръст на инвестициите в България, не мога да отмина три заплахи, каза министърът.

Според него едно от нещата, което действително може да спъне развитието на България, е глобална дестабилизация – рецесия или криза; втората заплаха е регионална дестабилизация. Министърът уточни, че първата заплаха би била изцяло икономическа, а втората има и политически оттенъци. Всички се надяваме това да не се случи и на Балканите да няма повече политическо напрежение и дестабилизация, каза министърът.

Според Петър Димитров третата заплаха си е чисто българска – да не отидем към вътрешна политическа дестабилизация. „Единственото, което може да спре един спортист под върха, е динена кора под краката му“, каза той.

Неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов, който връчи награда за инвеститор на годината на „Софтуер АГ“, заяви: „Вярно е, че са минали два избора, и то най-важните, и тогава ние ги спечелихме – и предишните два, и сега – и третия“. Той каза, че България ще е все по-стабилна, въпреки страховете, които се опитват да се сеят, защото години наред София поема най-много инвестиции от цялата страна и инвеститорите се чувстват много добре тук.

БАИ връчи награди на девет компании за инвеститор на 2007 г. на церемонията тази вечер.

„Солвей Соди“ е награден за инвестиции в химията. Размерът на инвестицията за 2007г. е 33 716 000 лева. Реализираните през 2007г. инвестиционни проекти в „Солвей Соди“АД и „Девен“АД (дъщерно дружество) възлизат общо на 116 988 000 лева.

Компанията „Кумерио Мед“АД беше отличена за инвестиция в цветната металургия – построена нова рафинерия и оборудване за нея, и за инвестиция в екологични проекти. Размерът на инвестицията за 2007г. е 122 млн. евро, от които 21 млн. за екологичните проекти. Извън тези инвестиции 200 000 евро са инвестирани в проекти в Пирдоп и в Златица, също така са създадени 30 нови работни места по проект за интегриране на ромите.

„Шнайдер Електрик България“ ЕООД получи отличието на агенцията за инвестиция в електротехническата промишленост. Инвестицията в завода в с. Радиново възлиза до момента на 5,6 милиона евро, като 0.8 милиона са вложени в парцела в началото на 2006 година. В края на 2006г. беше одобрен изпълнител на проекта и през 2007г. са инвестирани средства за построяването на производствената сграда в размер на 4.8 милиона евро. Поръчани са машини на стойност 6.4 милиона евро, които ще пристигнат в България през март 2008 година. С това инвестицията ще стигне 12 милиона евро през първия етап на проекта.

Сред наградените е и фирмата „Монтюпе SA, която е сред водещите европейски производители на продукти от алуминиеви сплави за автомобилната индустрия. За 2007г. в България са инвестирани над 55 милиона лева, а след завършване на втората фаза инвестицията ще надхвърли 100 милиона лева. Създадените работни места са 61, а броят на заетите ще стигне 800 души в края на инвестиционния процес.

БАИ награди също и „Софтуер АГ Дивелопмънт Център България“, която е подразделение на Software AG. Основната й дейност е насочена към проучването и разработването на продукти, базирани на най-съвременни технологии. Към момента във фирмата работят 50 служители. Очаква се персоналът да се удвои до края на следващата година, а общият размер на инвестициите е около 1 000 000 евро.

„Асарел Медет“АД, Панагюрище, беше отличена от агенцията за инвестиции в добивната промишленост. Очакваните инвестиции до края на 2007г. ще стигнат 40 230 000 лева. Компанията е открила нови 20 работни места.

„Ситигаз“ получи отличие за инвестиции в енергийна инфраструктура. Размерът на инвестицията за периода октомври 2006г. -ноември 2007г. Е 30.5 млн. лева. Открити са нови 20 работни места.

За инвестиции в битовото машиностроене агенцията отличи „Либхер Марица“. Към края на октомври в проекта за разширяване на
съществуващото производство на хладилници и фризери са инвестирани 58 480 300 лв., което представлява 83.54 на сто от предвидената в закона инвестиционна сума от 70 000 000 лева. От тези 58.5 млн. лв. 28.3 млн. са употребени в периода от първи януари до 31 октомври. В завода на Либхер са открити 534 нови работни места.

„Е. Миролио“ АД, Сливен, която е част от групата Миролио също получи отличие от агенцията. В периода 2006-2007 г. компанията инвестира около 84 милиона лева в изграждане на текстилна фабрика в Ямбол. Новооткритите работни места са 217.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News