“Инвеститор на годината” 2010

“Инвеститор на годината” 2010

Най-добрите инвестиционни проекти за 2010 година бяха наградени снощи на специална церемония снощи в столичния хотел „Шератон”, съобщиха от МИЕТ.

Призовете в традиционния конкурс на Българската агенция за инвестиции „Инвеститор на годината 2010″ грабнаха „Агрополихим” АД, Девня, „Ветроком” ЕООД, София, „Ей и Ес – 3С Марица изток І” ЕООД, Гълъбово и СОК „Камчия” ЕАД, Бургас.

„Тази година беше различна, но не толкова лоша, колкото се опасявахме в началото на мандата си”, каза пред участниците в церемонията министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който връчи наградата на „Агрополихим”.
Той подчерта значението на предприетите от МИЕТ, БАИ, бизнеса и партньорите на правителството стъпки за това икономическата ситуация в България в периода на кризата да е по-добра спрямо съседните й страни.
По думите на министър Трайков един от основните приоритети на правителството е привличането на инвестиции – без значение в долари, евро или юани, и създаването на благоприятна среда за развитието на бизнеса.
Наградените инвестиционни проекти са реализирани през последната година. Те залагат преди всичко на внедряването на високи технологии, което е в съответствие с визията на правителството за интелигентен и устойчив растеж на икономиката. Ето подробности за наградените:

Проектът на „Агрополихим” АД, Девня включва изграждане на нова автоматизирана изпарителна инсталация, пречиствателна станция, ново депо за фосфогипсов отпадък и други. Общата стойност на инвестицията е 31.7 млн. лева.

„Ветроком” ЕООД бе отличен за изграждането на вятърен парк в община Казанлък на стойност 164 млн. лв.

ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” е един от най-големите инвестиционни проекти в България (1,3 млрд. евро). Отличеният проект е за изграждането на нова топлоелектрическа централа на лигнитни въглища, а вложените инвестиции през 2010 г. са на стойност 277 млн. евро.

СОК „Камчия” ЕАД, Бургас, получи приз за изграждането на международен детски санаторно – оздравителен комплекс, в който през годината са инвестирани 53.3 млн. лв.

Конкурсът „Инвеститор на годината” се провежда за пети пореден път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News