Инвеститор на годината 2016

Инвеститор на годината 2016

Наградата “Инвеститор на годината” за 2016 година грабна една от най-бързо развиващите се компании у нас в сектора на автомобилната индустрия.

В 11-то издание на конкурса, организиран от Агенцията за инвестиции, и тази година бяха отличени компаниите инвестирали в развитие на производството и разкриването на нови работни места.

Кои са отличените разказват репортерът Илина Бисерова и операторът Лъчезар Ораков в “Денят започва”.

Над 60 компании участваха в надпреварата за приза “Инвеститор на годината”. Този път битката беше още по-оспорвана и заради по-големия брой инвеститори.

“Успяхме да сертифицираме 24 проекта на стойност 385 милиона лева, с потенциал да разкрият нови 4700 работни места. Голяма част от новите работни места са в сферата на автомобилостроенето и IT сектора, което за нас е оптимистично. През иновациите и инвестициите в високотехнологичните сектори се надявам България да има едно по-добро бъдеще и един по-висок икономически растеж”, каза Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

За голямата награда Инвеститор на годината се бореха три компании, две от които в сферата на автомобилната индустрия. Призът връчи лично служебният премиер Огнян Герджиков.

“Не очаквах да връчвам последната награда, но така сте решили. Икономика без инвестиции не може, а пък моята специалност е такава, че е най-близко до икономиката – търговско право. Затова съм съпричастен и съм щастлив, че имаше толкова силни номинации”, заяви той.

Инвеститорът за 2016 година развива бизнеса си в Ботевград от 2011 година и инвестира 90 милиона лева, а новите работни места са 2800.

Компанията, отличена за това, че е разкрила най-много нови работни места – 400 за изминалата година, също е от автомобилната индустрия.

В категория “Инвестиция за разширяване на бизнеса” отличена беше компания, която се занимава с поддръжката на пътнически самолети. Инвестицията ѝ е в размер на 70 милиона лева.

Наградата за инвестиция в зелено отиде при германска компания, която има производство в пловдивското село Труд и се занимава с електронни компоненти за дигитално осветление.

“Златен бик” за иновативен бизнес спечели компания от Кърджали, която произвежда пластмасови изделия. Инвестицията е в размер на 20 милиона лева и са разкрили нови 800 работни места.

Раздадени бяха и три кристални плакета за успешен стартъп, за община с най-много инвестиции – а тя е Пловдив, както и награда за социална инвестиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News