“Инвеститор на годината” 2018

“Инвеститор на годината” 2018

На събитието присъстваха вицепремиера Марияна Николова, министрите Емил Караниколов , Красимир Вълчев, зам.-министрите Лъчезар Борисов, Лилия Иванова,Красимир Живков, представители на бизнеса в България, както и много посланици, търговски аташета на много държави, акредитирани у нас представители на Азербайджанската република,Испания, Италия, Пакистан, Полша, Сърбия, Русия, Словакия, Украйна, Япония, много търговски представители, председатели на двустранни търговско-индустриални камари и журналисти.

„Благодаря на всички Вас, че сте тук. Без екипната работа,тази вечер нямаше да я има. Благодаря на инвеститорите избрали да правят бизнес в България.“, с тези думи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев приветства присъстващите гости на официалната церемония.

В срока за номинации бяха получени над 90 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини. След дискусии и оценка по обективна методика, компетентното жури допусна до финала на конкурса 18 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2018 година.

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2018 на Алън Йонасен, Оперативен мениджър на „Юск Бул“ ЕООД .Статуетката „Златен бик“ и почетна грамота, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров, получиха още: „Акронис България“, „Вистеон Електроникс България“ЕООД, „Одело България“АД и „Минстрой холдинг” АД.

НАГРАДИ

I. Златен бик, статуетка, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров и Грамота
Инвеститор на годината за 2018 г. – „Юск Бул“ ЕООД

Град София, Индустриална зона Божурище

На българския пазар е от 2005 година.

Общ размер на инвестицията: 200 млн. лева.

Нови работни места: 300

От октомври 2018 г. влезе в експлоатация първа част от новостроящия се логистичен център на датската верига за стоки за дома Юск. Центърът включва две високи сгради с общ капацитет за 121 632 палета. Високите тела достигат 16 етажа /42,5 м./ и това ги прави най-високите складови помещения в България. Парцелът на JYSK в индустриална зона Божурище е върху площ от 300 дка, а застроената площ е малко над 90 хил. кв.м. Операциите в двете високи части на логистичния център са напълно автоматизирани и в тях няма да работи персонал.

Реализира дейността си в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия

Връчващ наградата: Министър Емил Караниколов

„Пред агенцията предстои изключителна важна година.Към момента имаме 70 проекта, по които се работи и инвестициите се очаква да бъдат за 1,7 млрд.лв. Това са около 7000 работни места. За нас всяка една инвестиция е ценна, защото повишава доверието в България и означава по-добри доходи за хората, които работят тук“, заяви министър Караниколов.

Получаващ наградата: Алън Йонасен, Оперативен мениджър

„Искам да благодаря на правителството на България и да заявя, че амбициите на компанията са тя да се разраства, заяви г-н Йонасен.

2. Инвестиция на зелено: Одело България

Град Пловдив, Тракия икономическа зона

На българския пазар е от юни 2018 година

Общ размер на инвестицията 15 млн. лв

Нови работни места: 16

Производство на осветителни тела за автомобилната индустрия

Одело България ЕООД е част от турския Байрактарлар Холдинг, и е един от водещите доставчици на автомобилни светлини в света. През юни 2018 беше проведена церемония за откриването на производствена база близо до Пловдив. Успоредно с това беше създаден научно-изследователски център в София. По този начин двете локации ще са взаимно свързани и ще обслужват двата вида дейности – проектиране и производство на фарове.

Изнася продукцията в Унгария, Германия, Южна Африка и Северна Америка

Връчващ наградата: Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика г-жа Марияна Николова

„Искам да поздравя „Одело България“ЕООД за тяхната инвестиция в България. Церемонията „Инвеститор на годината“показва, че България е добро място за развитие на бизнес.

Получил наградата: г-н Ахмет Байрактар – Президент на Oдело Груп.

„Искам да благодаря за наградата и да поканя нашите клиенти от Германия да посетят завода ни в България и да се убедят, че тук има добра среда за правене на бизнес“.

3.Инвестиция в човешки капитал – Вистеон Електроникс България ЕООД

Град София

На българския пазар е от 2001 година.

Общ размер на инвестицията над 53 млн.лв

Нови работни места: 200

Произвеждат високотехнологична електроника за автомобили.

Вистеон Електроникс България е най-големия развоен център на компанията Вистеон в световен мащаб. През изминалата 2018 г. компанията стартира редица инициативи и продължи участието в проекти, фокусирани не само в развитието на човешкия капитал вътре в компанията, а и към повишаване на квалификацията на обществото извън нея. Инвестиции в Български университети и специализирани училища, платформи за обучение и развитие, организация и участия в събития, целящи информираност и ангажираност на Българската общност в областта на най-новите технологии, са сред основните дългосрочни дейности на компанията в посока развитие на човешкия капитал в България.

Връчващ наградата: г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката

„Радвам се, че имаме това общо съгласие, че образованието и хората са бъдещето на България. Хората, образованието и децата са най-важни“.

Получил наградата: г-н Иван Михайлов, Директор

„Благодаря за наградата и искам да я посветя на целия ни екип в България.“

4.Инвестиция в разширяване на бизнес: „Минстрой Холдинг“ АД

Град София

На българския пазар е от 1952 година.

Общ размер на инвестицията 53 млн. лв

Нови работни места: 250

Производство на оловен и цинков концентрат.

Инвестициите са насочени основно в добива и преработката на полезни изкопаеми. Посредством инвестициите в нови машини и оборудване е повишен добива на руда и количеството на концентратите. Внедрена е иновативна технология за максимално разкриване на рудните минерални фази при преработката на оловно-цинковите руди. Внедреният иновативен процес дава възможност за разширяване на производствения капацитет, намаляване на производствените разходи, подобряване на технологичните показатели, производство на висококачествени концентрати и редуциране на тежките метали в крайния отпадък.

Реализира продукция на българския пазар.

Връчващ наградата: Стамен Янев,Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции

Получаващ наградата: Проф.Николай Вълканов – Председател на Съвета на директорите.

5. Инвестиция в иновативен бизнес – „Акронис България“ АД

Град София

На българския пазар е от 2018 година.

Общ размер на инвестицията близо 1 млн.лв.

Нови работни места до края на 2018: 25

Acronis залага стандарта за кибер защита и хибридно облачно съхранение чрез иновативните си архив, анти-рансъмуеър; възстановяване след бедствие, съхранение, и решения за синхронизиране на корпоративни файлове и споделяне. Основана в Сингапур през 2003 година, Acronis е международен лидер в кибер сигурността и предлагането на хибридни облачни решения. Установява операции в София следствие придобиването на българската компания T-Софт. Амбицията на Акронис е постепенно да създаде един от най-големите инженерни офиси в технологичния сектор у нас. Компанията стартира с 20 специалиста от екипа на придобитата Т-Софт и планира разрастване до 300 човека в следващите три години.

Реализира дейноста си в Северна Америка, Япония и Западна Европа.

Връчващ наградата: Зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков

Получаващ наградата: Сергей Белоусов, Основател и Изпълнителен директор

II. Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получиха следните компании:

1. Успешен стартъп – „Микар Иновейшън“

Микар Иновейшън е научно-изследователска компания и инвестира в откриването на нови лекарствени молекули и е в състояние да създаде голямо обществено въздействие, като подобри качеството на живот, инвестирайки в откриването на над 10 нови лекарствени молекули за голям клас заболявания. В терапевтични области като неврология, онкология, сърдечно-съдова, дерматологична, както и редки заболявания. Компанията е инициатор и съучредител на първия български Биотехнологичен и Здравен Клъстер.

Връчващ наградата: Лъчезар Борисов зам.-министър на икономиката

Получаващ наградата: Димитър Димитров, Съосновател и Изпълнителен директор

2. За най-успешна община:

– Община Враца

Община Враца получава плакета защото през последните три години Враца се превърна в изключително атрактивна инвестиционна дестинация. Усилията и упоритата работа на кметския екип от 2018 г. дават своите видими резултати още в началото на настоящата 2019 г. – инвестиции на стойност над 50 млн. лв. ще бъдат насочени към създаването на нови и високопроизводителни работни места. Успешно приключиха преговорите с трима големи инвеститори и още двама са на път да изберат Враца като бъдеще за своето развитие.

Връчващ наградата: Боян Томов, издател на Kmeta.bg

Получил наградата: кметът на община Враца г-н Калин Каменов

3.„Сливане или придобиване“:

– Варок Лайтинг Системс България

На 2 юли 2018 г. американската компания придоби турската Sa-ba Automotive. Регистрираната в САЩ компания, част от индийската Varroc, е водещ производител и разработчик на системи за външно осветление и електроника за управление на превозни средства за автомобили и мотоциклети.

Връчващ наградата: Зам.-министъра на икономиката г-жа Лилия Иванова

Получил наградата: Петър Райчев, Финансов и административен мениджър.

4. Специална награда за Изключителен принос за българската икономика, научноизследователската и развойна дейност

Проф. дтн инж. Цоло Вутов взе специалната награда на вечерта за изключителен принос за икономиката на страната в научноизследователската и развойна дейност. Той получи приза от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Наградата на вестник “24 часа” за социална инвестиция получи „Аурубис България“

Връчващ наградата: Венелина Гочева, Издател на в-к „24 часа“

Получаващ наградата: Тим Курт, изпълнителен директор и вице-президент на “Аурубис България”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News