“Инвеститор на годината” 2021

“Инвеститор на годината” 2021

“Балканфарма Дупница” АД стана “Инвеститор на годината” – 2021 г. Наградата бе връчена от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер на церемония на едноименните награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ) за най-значими инвестиционни проекти през 2021 г.

Конкурсът се провежда за 16-и път и има за цел да отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през 2021 г. Водещи критерии при определянето на победителите са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.

Журито допусна до финала 15 компании.

В категория “Инвестиция в иновативен бизнес” награда получи “ЕндуроСат”АД. Тя бе връчена от заместник-министъра на иновациите и растежа Карина Ангелиева.

Наградата в категория “Инвестиция в човешки капитал” връчи социалният министър Георги Гьоков на “Интерлинк груп” АД и “Профилинк” ООД.

Съоснователят на първата българска компания-еднорог Payhawk: Трябва да гледаме на Европа като на единен пазар за иновациитеВиж още
Съоснователят на първата българска компания-еднорог Payhawk: Трябва да гледаме на Европа като на единен пазар за иновациите
В категорията “Инвестиция в разширяване на бизнеса” бе отличена “Солвей Соди” АД, в “Инвестиция на зелено” отличие получи “Некст.е.Го България” АД, а отличието връчи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Победителите получиха статуетките “Златен бик”, изработени от скулптора Сейфетин Шекеров.

Министър Лорер връчи на “Пейхоук” ЕООД специална награда за иновации и растеж.

Награда за успешен стартъп получи “Енгри Билдинг” ООД, а в категория “Община” отличие получи Благоевград.

Присъдена бе и награда за развитие на иновативни училища и създаването на иновации в образованието и обучението по време на ковид кризата на Центъра за творческо обучение. Наградата на “24 часа” за социална инвестиция получи “Кауфланд България”.

Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев изтъкна по време на церемонията, че през изминалите две години претърпяхме забавен темп на икономическо развитие в глобален мащаб и посочи, че се очакват и сериозни трансформации в икономиките по отношение на дигитализация, зелената сделка и други. Той благодари на инвеститорите, които са избрали страната ни и са гласували доверие на Агенцията, като покани потенциалните инвеститори да направят същото.

Министър Лорер също изтъкна трудните две години в контекста на ковид кризата, която се е отразила тежко на инвестициите у нас, кризата с цените на енергоносителите и войната, за която не знаем как ще приключи. Тези кризи създават у нас усещането за трудности и предизвикателства, въпросът е как ние посрещаме тези предизвикателствата, каза министърът. Промяната дойде и в последните сто дни тя започва да се усеща, дори в българската икономика, каза още Лорер.

Той добави, че иновациите и инвестициите ще са фокус в мандата на правителството. Вие ще видите стройна стратегия, подкрепена както от националния бюджет, така и от европрограмите, които помагат на България да достигне нивото на европейските страни, каза министърът.

Нещо изключително се случи тази година – първият български “еднорог компания” за кратко време успя да достигне стойност от 1 млрд. долара, изтъкна министърът и си пожела в България да има повече такива компании, които да ускорят икономическия ни растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News