“ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА” 2023

“ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА” 2023

 За 18-та поредна година Българска агенция за инвестиции, отличи най-значимите инвестиционни проекти изпълнени през 2023 година.

“Днешната церемония е посветена на хората, които със своите усилия, предприемачески дух, непрестанна работа и решителност създават нови индустриални реалности. Предприемачите са особена порода хора, които виждат възможности, където ние виждаме рискове и са тези, които носят отговорност не само за своя бизнес, а и за хората, които работят за тях. Живеем в динамична среда. Всичко се променя, но това създава и много възможности. Ковид и  войните, показаха, че е важно да сме по-близо до Европа. Стратегическите производства да бъдат тук. Говорим вече не само за ниършоринг, но и  френдлишоринг. Инвеститорите гледат не само чисто икономическите условия, но и търсят гаранция за своята инвестиция. Днес ще наградим прекрасни фирми,  които журито е отличило сред номинираните. Със сигурност всички номинирани заслужават признание, както и многобройните фирми, които не са участвали в конкурса ни”,  не скри вълнението си г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ.

“Министерството на иновациите растежа работи за развитието и внедряване на иновации в предприятията, за насърчаване на инвестициите, които са насочени към иновация. Нашата визия за 2024 година се основава на технологиите, човешкия капитал и развитието на екосистемата.” каза министър Стойчева връчвайки наградата на “Нидек Елесис Ар Енд Ди Юръп България” в категория “Инвестиция в иновативен бизнес”.

Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи, връчи голямата награда на “Шнайдер Електрик България”

“Заедно можем не само да дадем видимост на успешните инвестиции и направим България привлекателна дестинация за инвестиции, но можем и да вдъхновим младото поколение да твори и показва таланта си. Днешните награди показват три важни неща. Първо, благодаря на всички участвали, защото вие показвате кои са силните страни на България. Второ – вие ни показвате, че една инвестиция не се случва, когато си сам. Тя се случва, когато работиш в екип, взаимодействие между институции, взаимодействието на централната и местна власт. Третото послание, бих си пожелала да бъдете вдъхновители”, допълни г-жа Мария Габриел.

Тази година бяха отличени компании в категориите “Инвеститор на годината 2023”, “Иновативен продукт”, “Успешен стартъп”, “Устойчив бизнес”, “Община в България с най-много инвестиции за 2023 г.”, “Инвестиция с нисък въглероден отпечатък”, “Инвестиция с висок принос за развитие в региона”, “Инвестиция на зелено”, “Инвестиция в човешки капитал”, “Инвестиция в иновативен бизнес”, “Инвестиция в разширяване на бизнеса”.

Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи, връчи наградата на победителят в категорията “Инвеститор на годината 2023” – “Шнайдер Електрик България”. Наградата прие управителят на компанията, г-н Мартин Йорданов.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева отличи “Нидек Елесис Ар Енд Ди Юръп България” в категория “Инвестиция в иновативен бизнес”. Тя връчи наградата на управителя на фирмата Филип Марке.

Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ, отличи “Глас Контрибюшън” в категория “Инвестиция на зелено”. Наградата взе изпълнителният директор на дружеството Георги Пасков.

Победител в категория “Инвестиция в човешки капитал” стана компанията “Технически компоненти България”, чийто изпълнителен директор Мартин Петров получи наградата от Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов отличи “Амер Спортс България”. Дружеството оглави категорията “Инвестиция в разширяване на бизнеса”. Наградата получи изпълнителният директор на компанията Ивайло Петров.

Кирил Вътев, министър на земеделието и храните, връчи награда на Кристина Димитрова, представител на дружеството “Синьо лято 23” – победител в категорията “Инвестиция с висок принос за развитие в региона”.

“Хайделберг Матириълс – Девня цимент” спечели в “Инвестиция с нисък въглероден отпечатък”, а отличието даде министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на представителя на компанията Константин Божилов. “Изключително сме щастливи, че нашата компания избра точно България, за да докаже концепцията, на която залагаме и, разбира се, да реализираме впоследствие големия проект, който ще позволи на завода в Девня да бъде първият въглеродно неутрален циментен завод в Източна Европа”, каза Константин Божилов.

“Общината с най-много инвестиции за 2023 г.” стана Стара Загора. Наградата получи Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, от Христо Стефанов, заместник-министър на вътрешните работи.

Илия Караниколов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, връчи награда на Сава Чорбаджиев, управител на дружеството “Бадер България”, което стана победител в категорията “Устойчив бизнес”.

В категория “Успешен стартъп” бяха раздадени три награди. Първата връчи Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, на Владимир Грозданов, съосновател и изпълнителен директор на “Барин Спортс”. Второто отличие получи Георги Къдрев, изпълнителен директор на “Келвин Хелт”, от Димитър Недялков, заместник-министър на транспорта и съобщенията. А Николай Найденов, заместник-министър на труда и социалната политика, награди третия победител в категорията – фирма “Дейи” и нейния управител Валентина Миланова.

Две компании бяха отличени в категорията “Иновативен продукт” и това са фирмите “Дронамикс” и “Евротръст”. Съоснователят на “Дронамикс” Константин Рангелов получи наградата от Веселина Минчева, заместник-министър на иновациите и растежа, а Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР, връчи отличието на Георги Димитров, председател на Съвета на директорите на “Евротръст”.

Българската агенция за инвестиции изказва огромната си благодарност към журито отличило победителите в различните категории тази година:

Димитър Манолов – Президент на КТ Подкрепа, Пламен Димитров – Президент на КНСБ, Даниела Алексиева – Вицепрезидент на КНСБ, г-н Кирил Вълчев – Генерален директор на Българска Телеграфна Агенция, г-н Добри Митрев – Председател на Управителния съвет на Българска стопанска камара, г-н Евгени Иванов – изпълнителен директор на КРИБ, , Цветан Симеонов – Председател на Българска търговско- промишлена палата,  г-жа Милена Стойчева – Министерство на иновациите и растежа,   г-жа Мила Ненова – Българска агенция за инвестиции.

Не на последно място, искаме да благодарим на Българската национална телевизия за това, че и тази година отрази събитието ни и е дългогодишен наш медиен партньор.

Благодарим и на останалите си медийни партньори БТА и БНР за професионалното отразяване.

Веселина Минчева, заместник-министър на иновациите и растежа, награждава Константин Рангелов от "Дронамикс" Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР, връчи отличието на Георги Димитров, председател на Съвета на директорите на "Евротръст".връчи Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, връчи плакет на Владимир Грозданов, съосновател и изпълнителен директор на "Барин Спортс"Второто отличие получи Георги Къдрев, изпълнителен директор на "Келвин Хелт", от Димитър Недялков, заместник-министър на транспорта и съобщениятаНиколай Найденов, заместник-министър на труда и социалната политика, награди третия победител в категорията - фирма "Дейи" и нейния управител Валентина Миланова. Илия Караниколов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, връчи награда на Сава Чорбаджиев, управител на дружеството "Бадер България", отличие получи Георги Къдрев, изпълнителен директор на "Келвин Хелт", от Димитър Недялков, заместник-министър на транспорта и съобщенията."Хайделберг Матириълс – Девня цимент" спечели в "Инвестиция с нисък въглероден отпечатък", а отличието даде министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на представителя на компанията Константин Божилов. Кирил Вътев, министър на земеделието и храните, връчи награда на Кристина Димитрова, представител на дружеството "Синьо лято 23" - победител в категорията "Инвестиция с висок принос за развитие в региона". Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов отличи "Амер Спортс България". Дружеството оглави категорията "Инвестиция в разширяване на бизнеса". Наградата получи изпълнителният директор на компанията Ивайло Петров.Победител в категория "Инвестиция в човешки капитал" стана компанията "Технически компоненти България", чийто изпълнителен директор Мартин Петров получи наградата от Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията. Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ, отличи "Глас Контрибюшън" в категория "Инвестиция на зелено". Наградата взе изпълнителният директор на дружеството Георги Пасков.Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева отличи "Нидек Елесис Ар Енд Ди Юръп България" в категория "Инвестиция в иновативен бизнес". Тя връчи наградата на управителя на фирмата Филип Марке. Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи, връчи наградата на победителят в категорията "Инвеститор на годината 2023" - "Шнайдер Електрик България". Наградата прие управителят на компанията, г-н Мартин Йорданов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News