КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ТЪРГОВСКО И ИНВЕСТИЦИОННО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И СЪЧУАН, КИТАЙ

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, председателят на БТПП Цветан Симеонов,  временно управляващ посолството на Китай в България Уан Мин, председателят на CCPIT Съчуан Хуан Ли, взеха участие в конференцията организирана от Българската търговско-промишлена палата и CCPIT.

 

Г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, представи потенциала на страната ни като инвестиционна дестинация, благоприятната й данъчната политика и макроикономическата й стабилност. Тя отбеляза, че търговският стокообмен между двете страни расте, но размерът на преките инвестиции от Китай в България може да бъде увеличен, с което да има много нови проекти на китайски предприятия в България. Г-жа Ненова напомни, че всичко, което се произвежда у нас, е със знака на ЕС, което означава, че може да бъде експортирано в целия свят. Ненова отбеляза, че България очаква да се присъедини към Шенген и по суша, което ще е допълнително улеснение за инвеститорите.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди готовността на палатата да съдейства за развитие на двустранните връзки с Китай.

Хуан Ли, председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Съчуан (CCPIT) съобщи, че за миналата година стокообменът между китайската провинция и страната ни е бил в размер на 590 млн. долара. В конференцията организирана от Българската търговско-промишлена палата и CCPIT взеха участие и бизнес делегация от китайската провинция.

Тя сподели, че износът на български земеделски продукти през миналата година се е увеличил, достигайки 500 млн. долара. Китайската провинция е със силно развита икономика, добри ресурсни възможности, добри перспективи и с бързо развитие. Има 23 дипломатическа представителства, а в столицата Чънду има две международни летища, разполага с постоянна железопътна връзка, която стига до европейския континент и привлича вниманието на инвеститори от целия свят, каза Хуан Ли и изрази увереност, че представителите на деловите среди от България, участващи в днешния форум, биха насочили интересите си към тази провинция, а китайските фирми биха засилили търговско-икономическото сътрудничество с българските предприятия.

Уан Мин, временно управляващ Посолството на Китайската народна република, изтъкна, че световната икономика в момента е нестабилна и е под въздействието на множество непредвидими фактори. Същевременно Уан Мин посочи, че от миналата година икономиката на Китай се възстановява, като през 2023 г. БВП бележи ръст от 5,2 на сто на годишна база. По отношение на двустранната търговия между България и Китай, Уан Мин посочи, че през последните години тя се развива значително и в продължение на седем години нейната стойност се увеличава, а през 2023 г. износът от България за Китай расте с 23,7 на сто, а търговският дефицит намалява.

Делегацията от Китай, ръководена от Хуан Ли, председател на CCPIT Съчуан, обхваща компании от секторите: машиностроене в областта на строителството, производство на високотехнологични роботи за почистване, оборудване на помещения за почистване на въздуха, машини и инструменти, оборудване на подземно строителство, сондажи, части за трансмисии и др.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News