КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „ТЕХНОЛОГИИТЕ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО НА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ“ СЕ ПРОВЕДЕ В ГР. ВАРНА

дискусионен форум във Варна за бъдещето на технологиите

КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „ТЕХНОЛОГИИТЕ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО НА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ“ СЕ ПРОВЕДЕ В ГР. ВАРНА

Христо Етрополски – и. д. изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) бе гост в дискусионен форум за развитието на технологиите, определящи бъдещето на дигиталната трансформация. Форума се проведе  на 31.08.2023 г. в гр. Варна с организатор DXC Technology.

В кръглата маса се включиха Милена Стойчева – Министър на иновациите и растежа, Иван Портних – кмет на гр. Варна, експерти от IT-сектора, представители от академичните среди и от бизнеса.

Акцентът на дискусията бе поставен върху разгръщането на потенциала на анализа на “големи данни” (Big data analytics) и развитието на изкуствения интелект, както и върху сигурното използване на новите технологии в защитена киберсреда.

„БАИ промотира България на глобалната сцена, като се опитва да я брандира като добро място за инвестиции“ каза г-н Етрополски. Той припомни, че скокът на преките чуждестранни инвестиции за първото полугодие за тази година в сравнение със същия период на миналата е 96 на сто. По думите му почти сигурно е, че в това отношение 2023 г. ще е рекордна за последните 12 години.  Г-н Етрополски допълни, че автомобилостроенето е един от най – бързо растящите сектори в страната, и че за 15 години годишният оборот на сектора надхвърля 8 млрд. евро, което е 11 % от БВП на страната. Той уточни, че за да се запази този тренд на развитие, в краткосрочен план би било добре да се облекчат процедурите и възможностите за набиране на работна сила от трети страни, а в дългосрочен план да се състави ясен план за обучение и реализиране на българския човешки потенциал.

DXC Technology развива глобален център за предоставяне на услуги в България от 2006 г., а днес в страната за компанията работят над 5000 души.  Във гр. Варна служителите вече достигат 400 души. Компанията присъства в повече от 70 страни и активно си партнира с университетите във гр. Варна и в страната.

 

Hristo Etropolsky participate in forum at Varna

Round table organized by DXC Technology in Varna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News