ABEE с инвестиционно намерение в България

МАЩАБНО ИНВЕСТИЦИОННО НАМЕРЕНИЕ ЗА 1,1 МЛРД. ЕВРО

Днес се проведе пресконференция след срещата на премиера акад. Николай Денков с г-н Ношин Омар, представител на Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE). Пресконференцията бе по повод обявяването на мащабното инвестиционно намерение на компанията в България, по привличането на което усилено работи Българска агенция за инвестиции.

„Тази среща се провежда, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма Avesta Battery & Energy Engineering. Става дума за намерение за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии. Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години, в зависимост от това как се осъществява инвестицията“, обясни премиерът.

Инвестицията се предвижда да бъде реализирана на три отделни етапа. Единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в гр. Пловдив. Вторият е завод за производство на литиево-йонни батерии, предвиден да бъде в  гр. Стара Загора. Третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това отново да бъдат влагани в производството на батериите, който се предвижда да бъде в гр. Бургас. Този модел на „кръгова икономика“ е в контекста на целите на Европа като подчертава възвръщаемостта на ресурсите и устойчивостта, основава се на идеята за затворен цикъл на материалите и ресурсите, където отпадъците от една дейност стават суровини за друга.

Реализацията на трите инвестиционни проекта ще има значително въздействие за създаване на дългосрочна заетост, създаване на технологични трансфери, клъстърни ефекти, както и ще подкрепи индустриалното и технологично развитие на страната.

Кои са АВЕЕ ?

ABEE e инженерна компания, специализирана в производството на батерии и енергийни технологии за автомобилни и стационарни приложения, като същевременно разработва търговски решения за оптимизиране на зарядна станция според нейното състояние и изискванията на крайния потребител, като време за зареждане, обща цена на зареждане и т.н.

Ношин Омар, председател на Avesta Battery engineering
снимка БТА

 

снимка БТА

 

Мила Ненова и Министър Стойчева на пресконференция на ABEE в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News