МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ И МОЛДОВСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ И МОЛДОВСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

 

В съвременния свят на глобализация и свободна търговия, сътрудничеството между страните е от съществено значение за икономическия растеж и развитие. В тази връзка, Българската агенция за инвестиции и Молдовската агенция за инвестиции се срещнаха на 26 март, за да подпишат меморандум за сътрудничество в областта на инвестициите. Целта на този меморандум е да се създадат и разширят мрежи за сътрудничество, да се насърчат инвестиционните възможности и проекти в двете страни и да се активизират съвместни инвестиции във всички области, в съответствие с действащото инвестиционно законодателство във всяка от страните.

Меморандумът за сътрудничество има за цел да засили връзките и обмена между двете страни в областта на инвестициите. Това е още една стъпка напред към по стабилни икономически връзки и развитие между България и Молдова и постигане на по-добра инвестиционна среда, чрез която ще се създадат благоприятни условия за икономически растеж и развитие в региона, сподели г-жа Мила Ненова изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Виктор Парликов, министър на енергетиката на Молдова откри форума и каза, че от 2021 г. България е сред 10-те най-активни търговски партньори на Молдова. Износът на страната към България постоянно расте и през 2023 г. е 142 млн. щ.д. Двете страни имат общи европейски цели, както в областта на енергетиката, така и в други сектори.

Той информира, че България и Молдова са потвърдили намеренията си за развитие на инициативата за Вертикалния газов коридор. Присъединяването на газопреносния оператор на Молдова към останалите страни по проекта е ключово за успеха на инициативата и разкрива нови възможности за синергия с европейските приоритети за сигурно и надеждно снабдяване с природен газ.

Главният секретар на агенцията Юлиян Балчев представи възможностите и предимствата за инвестиции в България, на икономическия форум, който се проведе по време на втория ден от посещението на агенцията в Кишинев на 27 ми март.

Русенският университет “Ангел Кънчев” ще има свой филиал в град Тараклия. Това също e заложено в споразумение между правителствата на България и Молдова.

По този начин за първи път ще бъде създадено поделение на българско висше училище сред историческата българска общност зад граница. Ще се даде възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани от български произход от Тараклийския район и АТО Гагаузия.

Чрез споделяне на опит и знания, партньорите ще работят заедно, за да подобрят инвестиционната среда в двете страни. Това включва прилагането на методики, които насърчават широк кръг от инвестиции и гарантират устойчиво развитие на бизнес средата.

Партньорите също така ще споделят възможностите за бизнес и синергии с трети страни в региона.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News