Мила Ненова на Turkiye Innovation Week

МИЛА НЕНОВА ПРЕДСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИНВЕСТИЦИИ НА ФОРУМ В ТУРЦИЯ

Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции представи възможностите за инвестиции на форум в Турция. Участие в срещата, осъществена по покана на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK), взеха Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул и др.

Ненова представи, пред близо 50 представители на турски компании, насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) предоставяни от държавата и как агенцията може да съдейства при разкриването на нови инвестиционни проекти като подчерта, че България и Турция могат да си сътрудничат, като се възползват от стратегическото си местоположение. „По този начин ще укрепим собствените си икономики и ще допринесем за по-стабилно бъдеще за региона“ каза Ненова.

Министърът на иновациите и растежа подчерта традиционно добрите търговско-икономически отношения между България и Турция – стокообменът през 2022 г. възлиза на над 7 млрд. долара, а турските инвестиции у нас са за над 3 млрд. долара.

„България е атрактивна за инвестиции благодарение на макроикономическата и финансовата й стабилност. Правителството полага целенасочени усилия за подобряване на инвестиционния климат в страната“, заяви министър Стойчева.

Зеки Саръбекир, председател на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK), заяви че България е важен стратегически партньор за Турция. Той също така спомена, че страната ни има логистичен потенциал и информационна инфраструктура, която подпомага търговските потоци и разкрива нови възможности за сътрудничество.

По време на посещението си в Турция, г-жа Ненова имаше възможността да посети форума Türkiye Innovation Week. Форумът е  на тема иновации и се организира с цел развитие, разширяване и откриване на силата на иновациите и представяне на визия за бъдещето.

Целта на събитието бе да идентифицира секторите и индустриите, които ще имат най-голяма нужда от иновации през следващия век. Разгледани бяха широка гама от теми като възобновяеми източници, ИТ, електроника, новаторски разработки в здравеопазването, образователните технологии, изкуствен интелект, автоматизации и финансови технологии с широка перспектива.

Министър Стойчева и Ненова на форум в Турция по покана на DEIK

Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа на среща с DEIK

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News