ПРИВЛИЧАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИ И ФИНАНСИРАНЕ – ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ОБЩИНИТЕ

Форум за привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините се проведе в София Тех Парк

ПРИВЛИЧАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИ И ФИНАНСИРАНЕ – ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ОБЩИНИТЕ

Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) организира вчера, на 20 февруари форум “Привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините”. Събитието се проведе на територията на София Тех Парк – сграда “Инкубатор”, зала “The Venue”, от 11:00 часа.

Целта на събитието бе да предизвика диалог, в който БАИ и МИР да предоставят информация на общините относно привличането на инвеститори и възможностите за финансиране, като така  да се осигури траен растеж на регионите. Освен правната рамка, лекторите споделиха своя опит в привличане на чуждестранни инвеститори и  представиха успешни практики на сътрудничество с общини и индустриални зони и  предложиха работещи подходи за изграждане на конкурентоспособна икономика, която да осигури растеж и развитие на общините и регионите в България, чрез насърчаване и ускоряване на иновациите и инвестициите във всички сектори на икономиката.

Г-жа Милена Стойчева, Министър на иновациите и растежа откри форума и сподели, че: „Има засилен интерес на чуждестранните инвеститори към България. Нашите усилия са насочени към това България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститорите с добри и предвидими условия.”

Г-жа Мила Ненова, Изпълнителен директор на БАИ,  представи насърчителните мерки за привличане на инвестиции и представи опита на БАИ за взаимодействие между агенцията и общините, като сподели обратна връзка от инвеститорите относно процеса на инвестиране в страната. Ето какво сподели тя: „За 2023 година по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани 31 инвестиционни проекта за клас инвестиции на обща стойност над 660  милиона лева и предстои разкриване на 2 353 нови работни места. През периода от януари до ноември 2023 г. страната отчита значителен ръст на преки чуждестранни инвестиции, достигащи почти 3,5 млрд. евро  с 36% ръст спрямо 2022 г.“

Преди началото на форума, в ефира на „Нашият ден“  по БНР, г-жа  Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, каза че е важно да споделяме какво правим, защото „това не е процес, в който само една институция може да свърши своята работа и резултатът да е готов“. Подробности от интервюто можете да чуете ТУК.

Г-н Пламен Панчев, Изпълнителен директор на Тракия икономическа зона представи  новите инвестиционни проекти в ТИЗ и сподели добри практики.

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР, Българска банка за развитие и Фонд мениджър на финансови инструменти в България  представиха актуалните възможности за достъп до безвъзмездно финансиране  и до финансови инструменти, приложими за общините и потенциалните инвеститори.

След приключване на форума бе организирано посещение на Суперкюмпютъра и представяне на възможностите му.

Повече снимки може да откриете ТУК

Министър Стойчева на форум за привличане на инвестиции в общините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News