АК Електрик със сертификат клас А

СЕРТИФИКАТ ЗА ИНВЕСТИЦИЯ КЛАС А ПОЛУЧИ „АК ЕЛЕКТРИК“ АД

Дружеството „АК Електрик“ АД  получи сертификат клас А за инвестиционен проект „Модернизация и въвеждане на нови технологии“, който ще се реализира в гр. Перник.

Сертификата бе връчен от г-жа Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа и г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) на г-н Емил Николов, изпълнителен директор на „АК Електрик“ АД.

По думи на г-н Николов в компанията работят над 1200 служители, като производствените мощности на дружеството са разположени в Радомир, Перник и Кюстендил.

Инвестиционният проект, предмет на процедурата по сертифициране, е свързан с разширяване на дейността на дружеството и предвижда изграждане на модерна и високотехнологична фабрика в гр. Перник. В нея ще се произвеждат крайни продукти за електрооборудване, предназначени за възобновяеми енергийни източници, а именно акумулаторни системи за съхранение на енергия /BESS/. Компанията възнамерява да закупи нови машини и оборудване – лазер, щанца, дробометна машина, кранове, мотокари и др. Основните процеси, които ще се осъществяват са: металообработващ участък – студена обработка и заваряване на листов и профилен стоманен материал, както и нанасяне на антикорозионно покритие; електро и механичен монтаж – дейности по механично сглобяване на изделия, направа на окабеляване и електрически монтаж  и др.

Размерът на инвестицията възлиза на 10 400 000 лв. и се предвижда разкриване на 170 нови работни места.

„АК Електрик“ АД е един от лидерите в проектирането и производството на електрически табла и сложни метални компоненти за индустриални клиенти с високи изисквания. Компанията проектира и асемблира електрически табла и обработва черни и цветни метали. Дружеството е част от шведската група AQ Group AB.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News