Ю. ЮАНТАНГ, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР ПО ЕВРОПЕЙСКИ ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЪРГОВИЯТА НА КИТАЙ НА ПОСЕЩЕНИЕ В БАИ

Българската агенция за инвестиции посрещна китайска държавна делегация, като целта на посещението беше да се запознаят с дейноста на агенцията, инвестиционния климат в страната и предоставените инвестиционни мерки към чуждестранни инвеститори.

Г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на агенцията и г-н Юлиян Балчев главният секретар на БАИ, представиха потенциала на страната ни като инвестиционна дестинация, благоприятната й данъчна политика и макроикономическата й стабилност на среща с г-н Ю. Юантанг, генерален директор на департамента за европейски въпроси към Министерството на търговията на Китай, г-н Хуан Хонгйонг, директор на същия департамент и г-н Жоу Чаохан, придружени от представители на китайското посолството в София.

Г-жа Ненова отбеляза, че търговският стокообмен между двете страни расте, но размерът на преките инвестиции от Китай в България може да бъде увеличен, с което да има много нови проекти на китайски предприятия в България. Тя също така отбеляза, че България очаква да се присъедини към Шенген и по суша, което ще бъде допълнително улеснение за чуждестранните инвеститори.

На срещата бе представена цялостната дейност на БАИ, като се акцентира, че тя е част от Министерство на иновациите и растежа.  В хода на разговора, се подчерта, че у нас се наблюдава постоянен икономически растеж през последните 15 години. Специално внимание бе обърнато върху данъчното облагане в страната и възможните насърчителни мерки, които могат да получат китайски компании по Закона за насърчаване на инвестициите.

На срещата г-н Юантанг, отбеляза, че България се е развила значително в последните няколко години в посока инвестиции и все повече се превръща в атрактивна дестинация за китайските инвеститори. Представителите на китайската делегация откроиха като положително постижение на страната ни, ниското съотношение между държавен дълг и БВП. От тяхна страна бе изказано  мнението, че е желателно да се създаде българо-китайска работна група по инвестициите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News