30 ГОДИНИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СУВЕРЕННИЯ МАЛТИЙСКИ ОРДЕН В БЪЛГАРИЯ

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Мила Ненова, беше част от почетните гости заедно с политици, духовници и любители на класическата музика.

30 годишнината  се ознаменува със специален концерт „Splendour Musicus“ на тема „Рицарство“. Малтийският орден е много древен рицарски орден, основан в Йерусалим през 11 в. и по време на неговата история рицарите са били също така в Родос и Малта. След 1834 г. седалището на правителството на Ордена е в Рим, с много малка територия, но Орденът наброява близо 15 000 члена и хиляди доброволци по целия свят. Днес той работи в 120 страни, грижейки се за хора в нужда чрез медицински, социални и хуманитарни проекти. В България орденът е реализирал над 550 дейности и дарения в 250 различни населени места.

Тържественият концерт посветен на рицарството, под надслов SPLENDOUR MUSICUS – Amor vel Roma, е проект на Виржиния Атанасова, която е сред най-изявените съвременни български диригенти, специалист в областта на бароковата музика, ето защо в програмата е включена музика на рицарска тематика от Хендел, Вивалди, Андре Гретри и Хенри Пърсел, а композиторът Атанас Атанасов подготвя специално произведение, вдъхновено от минезингера от 13 век Волфран фон Ешенбах. Концертът е част от програмата на МФ „Софийски музикални седмици“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News