Разширено търсене

Новини

« Обратно

БАИ подкрепи Първата международна конференция за индустриални имоти

16 октомври 2018

Маджиде Ахмедова, зам.-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ взе участие в Първата международна конференция за индустриални имоти, която се проведе на 16 октомври в гр.София.

 

В рамките на  Първи панел на форума „Пазарът на индустриалните имоти през погледа на държавните структури, инвеститорите, анализаторите и застрахователите“, г-жа Ахмедова представи презентация на БАИ съдържаща актуална информация за сектор „Логистика“. Зам.-изпълнителният директор на БАИ  представи пред участниците на форума, атрактивната данъчна система на България, ниските разходи за правене на бизнес спрямо съседните ни държави. Представен беше и инвестиционния климат в страната и бяха разяснени предимствата, които предоставят мерките за насърчаване на инвестициите и държавните механизми за тяхното осъществяване.

В панела участие взеха още арх.Любомир Станиславов , директор на Автомобилен Клъстър България, Весела Масова от НКИЗ и Стамен Стамов от Индустриален и логистичен парк Бургас.

 

През  2018 г. по ЗНИ в областта на индустриалното строителство – изграждане на складови площи са издадени 12 сертификата от общо 17 за периода, като общия размер на инвестициите по проектите е 686 млн. лв., а  предвидената заетост е 1052 нови работни места. По думите му обнадеждаващи са и показателите на пазара на индустриални имоти. Те  бележат положителна тенденция на развитие през последните години. Така например ръстът на годишна база на издадените разрешения за строеж на индустриални имоти през 2017 г. е 15.9%, а за първо полугодие на 2018 г. е отчетен 26% ръст на броят на разрешителните. Най-много строителни разрешения за първо полугодие на 2018 г. за строителство на индустриални имоти са издадени в област Пловдив (146), Стара Загора (121), Благоевград (95), Варна (84), София (67), заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при  откриването на Първата международна конференция за индустриални имоти София.