Разширено търсене

Информационни технологии

Основни факти

Приходи

  • Двуцифрен ръст за поредна година
  • 70 % от приходите са генерирани от експортно – ориентиран софтуерен бизнес
  • Преминава 2 % от БВП
  • Сред най-бързо растящите индустрии

 

 

Година

Приходи
милиони левове

Приходи
% от БВП

2016 (п)

1,995

2.25%

2015

1,763

2.04%

2014

1,508

1.80%

2013

1,327

1.62%

2012

1,197

1.47%

 

 

 

GDP IT

 

Източник: Basscom, 2016

 

Стотици малки софтуерни компании извършват услуги за някои от най-големите клиенти на света като Боинг, БМВ, Нокиа, Тойота, Нортел, Мазерати и др. Други гиганти като SAP и Computer Sciences имат локални лаборатории в София.

ИТ секторът е концентриран в София, но други големи градове също представляват аутсорсинг дестинации за чуждестранни компании или клонове на български компании.

 

Третото годишно проучване от Saïd Business School, Университета Оксфорд, гледа качеството на широколентовия достъп в 72 страни и 239 града. България е сред 14-те от тях вече готови за Интернет “приложенията на бъдещето”, като Интернет телевизия с висока разделителна способност и комуникационни услуги с висококачествено видео (consumer telepresence) и т.н.

 

Последно проучване класира България на 25 място в света по бързина на интернет връзката (download speed mbps)

 

Източник: netindex.com

 

Три български компании (Telerik, E-card, Investor.bg) са включени в списъка на “Делойт” за 50-те най-бързо растящи технологични компании в Централна Европа за 2011г.

 

 

Основни инвеститориВ България се намира една от 10-ината локации на SAP Labs в света, развиващи научноизследователска и развойна дейност.На българския автомобилен пазар Visteon присъства от 2001г. Инженерните специалисти в България са част от втория най-голям развоен център на компанията за автомобилния им бизнес.


Най-големият Център за развитие на VMware в ЕБИА и 3-тият най-голям R&D център на VMware в световен мащаб.


България е едно от малкото места в света за развиване на ключови дейности по софтуерна разработка на CISCO. Центърът в София осигурява гореща телефонна линия за поддръжка на CISCO за цяла Европа чрез българския офис на Sutherland.

 

Страната разполага със силни НПО в сектораБългарската асоциация на софтуерните компании е професионална асоциация на водещите български компании за софтуерно развитие. Основана е през 2001 и днес има повече от 50 членове. http://www.basscom.org/Един от ключовите центрове за клъстерно знание в България. Член е на няколко европейски клъстерни платформи и мрежи и поддържа връзка с много европейски и световни клъстери. http://www.ictalent.org/Дейностите са насочени в полза и защита на правните субекти и тела, работата по дизайна, организацията, реализацията и хостинга на Интернет сайтове, уеб дизайн и Интернет реклама. http://www.bwa.bg/Българска асоциация за информационни технологии е основана през 1995 и в момента обединява повече от 100 членове. http://www.bait.bg/