R&D ЦЕНТЪР ПОЛУЧИ СЕРТИФИКАТ КЛАС А ЗА ИНВЕСТИЦИЯ БЛИЗО 5 МЛН. ЛВ.

връчване на сертификат на нидек

R&D ЦЕНТЪР ПОЛУЧИ СЕРТИФИКАТ КЛАС А ЗА ИНВЕСТИЦИЯ БЛИЗО 5 МЛН. ЛВ.

На 25.10.2023 г. Министърът на иновациите и растежа, г-жа Милена Стойчева и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ), г-жа Мила Ненова, връчиха сертификат клас А за инвестиция в научна и развойна дейност на „Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ ЕООД.

Размерът на инвестицията възлиза на 4 827 500 лв., като се очаква разкриване на 70 нови работни места.

При посещението на R&D центъра, г-жа Ненова и екипът на БАИ имаха възможността да се запознаят от близо с процеса при разработването на иновативни инвертори за електронна тяга, бордови и извънбордови зарядни устройства, преобразуватели и всякакви приложения за моторни задвижвания.

По време на срещата г-н Филип Марке, управител на компанията и г-жа Радосвета Кръстева, директор  „Научна и развойна дейност“ подчертаха, че оказаната подкрепа от Министерството е от голямо значение за реализирането на проекта.

Инвестиционният проект има потенциал да превърне европейския екип на Нидек в един от топ 3- те доставчиците на системи за електронно задвижване. Компонентите, произведени в резултат на тази дейност, ще се продават не само в Европа, където японската компания си партнира с имена като “Стелантис” (Stellantis), но и в целия свят.

Продуктите, които ще се разработват в развойния център в България, се отличават с високи показатели и се очаква тяхната ефективност при изминаване на пробег с електрически автомобил да достигне целта от 1000 км. през следващите 5-10 години.  Съществено предизвикателство при производството на компонентите за електро автомобилите е риска  от потенциална външна намеса в управлението на превозното средство. От компанията споменаха, че ще работят в посока повишаване на кибер сигурността в произведените от тях елементи.

„Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ ЕООД е част от японската корпорация Нидек, лидер в автомобилната индустрия. Тя е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степента на специализация и конкурентните си дейности.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

More News